Data: 2006-06-01 12:06:10
Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e5khpj$d0v$1@inews.gazeta.pl...
> Więc tak. W sumie to muszę uczciwie przyznać, że nie jadłam w życiu tak
> naprawdę dobrze zrobionej chińszczyzny. Te parę razy w barach typu chiński
> fast-food to lepiej zapomnieć (zwłaszcza po tym, jak dawno temu otrułam
> się tym ja, a w zeszłym tygodniu parę osób ode mnie z pracy), w
> restauracji nie byłam, a w domu gotowanie tejże ograniczało się do
> mrożonki typu chińszczyzna podawanej z ryżem.
>
> Tym razem też mam mrożonkę warzywną w składzie kiełki fasoli Mung,
> papryka, czerwona cebula, pędy bambusa, czarne grzyby, marchew, por, biała
> cebula.
> I co z tym zrobić, z czym połączyć i jak przyprawić, żeby wyszło prawdziwe
> wschodnie danie? Niekoniecznie chińskie, przyznam się szczerze, że nie
> rozróżniam na tym etapie niuansów smaków wietnamskich od chińskich i np.
> tajskich.
Mam całą książke na ten temat, ale i tak nie odrózniam, zwłaszcza, ze nie ma
jednej kuchni chiśkiej.
Podstawy: wszystko pociachane na kawałki typu gruba zapałka.
Na gorącym tłuszczu (smalec) podsmażyć miecho (kurczak, świnia), wsypać
warzywa i usmażyć.
Do przyprawiania sos sojowy, mieszanka typu "chińska" lub "5 smaków", miód
lub cukier, ocet winny czy ryzowy (gdy ma byc słodko-kwaśne), sos chilii gdy
wolisz pikantne.
Do zagęszczenia dobrze jest uzyć roztrzepanej z zmina woda mąki ryzowej lub
ziemniaczanej.
Podawać najprościej z ryżem.
Koniecznie dac pałeczki.
To na tyle, jesli chodiz o wykorzystanie gotowej mieszanki warzywnej.
Pomysłów na "chińszczyzne" moze być więcej, w zależności od ulubinych
składników, typów kuchni itp.
DJD
|