Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eterna
l-september.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb upieczony w garnku
Date: Thu, 17 Mar 2016 19:11:34 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <ncfgtn$up6$1@dont-email.me>
References: <nc1h25$ccb$1@dont-email.me>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Fri, 18 Mar 2016 00:08:24 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1";
logging-data="31526";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/BmmH7uePDL0LKL5+t9A1b"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <nc1h25$ccb$1@dont-email.me>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:ah+lqQ0Xgfe2nQC/oLGiSEKVZ2U=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370719
Ukryj nagłówki
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:nc1h25$ccb$1@dont-email.me...
> Czy ktoś z Was próbował coś takiego?
> http://cooking.nytimes.com/recipes/11376-no-knead-br
ead
Oto kolejna kartka z pamiętnika piekarza-gawędziarza :-)
No więc upiekłem już trzy chleby tą metodą i jestem zadowolony.
Właśnie zrobiłem 1/2 godziny temu 4 ciasto, ale opiszę pierwsze 3:
Pierwszy: zrobiony dokładnie zgodnie z przepisem, z drożdzami.
Jeden wyjątek od przepisu to temperatura pieca - garnek jaki
kupiłem opisany przez producenta jako 400F max (204C)
a w przepisie piekarz mówi o 500-515F (260-270C). Chleb wyszedł
bardzo udany, wyrośnięta wielka buła z dużymi dziurami w środku.
Skórka może zbyt cienka i zbyt miękka, ale przyzwoita (temperatura?).
Ale niezbyt smaczny: za mało kwaśny (brak zakwasu) i za mało słony.
Drugi: zrobiłem próbę z zastąpieniem drożdzy swoim zakwasem.
Niestety zostawiłem za długo do wyrastania (24 godziny)
i w piecu słabo wyrósł, przypominał bardziej pita bread kształtem...
eksperyment zatem niezbyt udany ale był smaczny, typowy
kwaskowaty (od zakwasu), znów zbyt mało słony w smaku
(tyle samo soli co w przepisie).
Dobrze że w tym hobby porażki też są smaczne :-)
Trzeci: zrobiłem tak samo jak drugi ale z innym zakwasem (ten
dostałem właśnie od kolegi w sobotę). Ciasto na chleb wyrastało
tym razem krócej, tyle samo co w pierwszym eksperymencie
i buła wyszła też puszysta jak pierwsza. Wciąż efekt smakowy zbyt
małosłony i nie taki kwaśny do jakiego jestem przyzwyczajony.
Skórka wciąż cienka i raczej miękka.
Teraz ciasto zrobiłem według zupełnie innego, starego składu
(z większą ilością soli, z gęstym słodem jęczmiennym i czarnuszką)
ale zamierzam upiec go metodą garnkową :-)
Jak wyjdzie dobrze to opiszę tutaj więcej szczegółów.
|