Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Chwila oddechu :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <1oosa15dj18ea.1cjugxcb57yg7$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
Date: Wed, 10 Aug 2016 22:18:56 +0200
Message-ID: <17cj5gmxdwpw5.1slmbt2iehp8d$.dlg@40tude.net>
Lines: 101
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.139.167
X-Trace: 1470860337 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 659 79.185.139.167:5991
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372827
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 10 Aug 2016 20:53:11 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .08.2016 o 19:25 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 09 Aug 2016 18:20:05 +0200, Trefniś napisał(a):
>>
>>> W dniu .08.2016 o 17:45 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> ...po ogórkach - za jakąś chwilę zaczynam przetwarzać pomidory, bo mi
>>>> obrodziły cudnie!
>>>> Oczywiście przecier, oczywiście pomidory pelati, oczywiście leczo,
>>>> oczywiście keczup, oczywiście suszone.
>>>> Co jeszcze?
>>>>
>>>> :-)
>>>
>>> Pewnie wzbudzę grymas niechęci po ostatniej dyskusji, ale co mi tam...
>>
>> Dlaczego?
>> :-)
>
> Dużo tu ostatnio o fermentacjach :)
>
>>> W Polsce to rzadkość, ale już np. na Ukrainie pomidory się kisi,
>>> podobnie
>>> jak ogórki.
>>> :)
>>
>> Znam, kiedyś kisiłam. Niespecjalnie mi odpowiadają. Chociaż do kiszenia
>> bierze się pomidory jędrne, te nie całkiem dojrzałe, to i tak skóra
>> twarda
>> się robi w kiszeniu, a środek się zbytnio lasuje. I smak pomidorowy
>> zanika.
>> Podobnie zresztą ma kiszona papryka.
>> O, nawet rym wyszedł :-)
>
> Tego po pomidorach kiszonych się spodziewałem, taką mają strukturę :)
>
> Akurat zanik smaku pomidorowego nie zawsze musi być wadą. Pomidor,
> zwłaszcza przetworzony (choć wtedy zdrowszy!),
???
> często w potrawie przejmuje
> główny smak. A przecież nie wszystko musi smakować pomidorem.
> Przekonałaś mnie, spróbuję ukisić sobie słoik pomidorów.
Dla mnie efekt niewart zachodu.
>
> Dla mnie (każdy ma swój gust) sporym nadużyciem jest kompulsywne
> stosowanie np. ketchupu. Niektórzy dodają prawie do wszystkiego i prawie
> wszystko tym ketchupem im smakuje.
Zależy, jaki to "ketchup".
Domowy jak najbardziej.
> Pewien znajomy potrafił robić sobie na obiad coś takiego: zupka - paskudka
> (chińska ramen instant), do tego sporo ketchupu. Pomidorowa jak znalazł :)
> Fuj...
Jako połączenie dwóch rzeczy nie mających wiele wspólnego ze swymi
desygnatami - fuj, rzeczywiście...
>>
>>> Dziś lub jutro będę debiutował kisząc cukinię...
>>
>> Kisiłes już kiedyś? - mnie wychodziła zbyt miękka i smakowała zupełnie
>> jak
>> takie mocno rozmięknięte kiszone ogórki. Już lepsza w occie, jak ogórki
>> konserwowe.
>
> Nie próbowałem, to miał być debiut.
> Tu też mnie przekonałaś. Mam zapas pysznych ogórków kiszonych,
> niepotrzebna mi jeszcze paciaja o smaku ogórków.
Też mam - już 50 dużych weków. Plus oczywiście 50 półlitrowych twistów
ogórków diabelskich.
Cukinię jemy na bieżąco - starszą faszerowaną w sosie cukiniowym i młodą
grillowaną. I placki - ale pół na pół z ziemniakami. I bigos z cukini z
wędliną i boczkiem - bez żadnych pomidorów, tylko dużo papryki świeżej i w
proszku plus tzw przyprawa Królewska, wspaniała do tego dania (polecam!,
formy Visana, bez glutasoli, tylko naturalne składniki..
> W occie cukinia byłaby lepsza, zwłaszcza na moim domowym occie jabłkowym.
Spróbuj zrobić pikle i marynaty w occie z kieleckiego Społem. Bez
porównania z octem innych firm. W naszym rejonie kobiety (i ja!) kupują
inny ocet tylko w ostateczności, kiedy braknie naszego, bo zapewniam, JEST
różnica - nasz kielecki, od 90 lat robiony w tradycyjny sposób, w kolumnach
(niektóre jeszcze przedwojenne - to zaleta!), przez bakterie, na bukowych
wiórach, a nie z rozcieńczanej syntetycznej esencji octowej, smakuje
wybornie, ma "ten" charakter!
Ten po lewej (po prawej jeden z tzw. smakowych):
http://img.hurtidetal.pl/_art/13595/126926000455d733
400003b.jpg
> Ale też lepiej zużyć ten ocet na pełnoprawne pikle wielowarzywne.
> Cukinia w innej formie trafi do żołądka.
j.w.
|