Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chwila oddechu :-) Re: Chwila oddechu :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chwila oddechu :-)

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Chwila oddechu :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <1oosa15dj18ea.1cjugxcb57yg7$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
Date: Wed, 10 Aug 2016 22:18:56 +0200
Message-ID: <17cj5gmxdwpw5.1slmbt2iehp8d$.dlg@40tude.net>
Lines: 101
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.139.167
X-Trace: 1470860337 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 659 79.185.139.167:5991
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372827
Ukryj nagłówki

Dnia Wed, 10 Aug 2016 20:53:11 +0200, Trefniś napisał(a):

> W dniu .08.2016 o 19:25 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 09 Aug 2016 18:20:05 +0200, Trefniś napisał(a):
>>
>>> W dniu .08.2016 o 17:45 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> ...po ogórkach - za jakąś chwilę zaczynam przetwarzać pomidory, bo mi
>>>> obrodziły cudnie!
>>>> Oczywiście przecier, oczywiście pomidory pelati, oczywiście leczo,
>>>> oczywiście keczup, oczywiście suszone.
>>>> Co jeszcze?
>>>>
>>>> :-)
>>>
>>> Pewnie wzbudzę grymas niechęci po ostatniej dyskusji, ale co mi tam...
>>
>> Dlaczego?
>> :-)
>
> Dużo tu ostatnio o fermentacjach :)
>
>>> W Polsce to rzadkość, ale już np. na Ukrainie pomidory się kisi,
>>> podobnie
>>> jak ogórki.
>>> :)
>>
>> Znam, kiedyś kisiłam. Niespecjalnie mi odpowiadają. Chociaż do kiszenia
>> bierze się pomidory jędrne, te nie całkiem dojrzałe, to i tak skóra
>> twarda
>> się robi w kiszeniu, a środek się zbytnio lasuje. I smak pomidorowy
>> zanika.
>> Podobnie zresztą ma kiszona papryka.
>> O, nawet rym wyszedł :-)
>
> Tego po pomidorach kiszonych się spodziewałem, taką mają strukturę :)
>
> Akurat zanik smaku pomidorowego nie zawsze musi być wadą. Pomidor,
> zwłaszcza przetworzony (choć wtedy zdrowszy!),

???

> często w potrawie przejmuje
> główny smak. A przecież nie wszystko musi smakować pomidorem.
> Przekonałaś mnie, spróbuję ukisić sobie słoik pomidorów.

Dla mnie efekt niewart zachodu.

>
> Dla mnie (każdy ma swój gust) sporym nadużyciem jest kompulsywne
> stosowanie np. ketchupu. Niektórzy dodają prawie do wszystkiego i prawie
> wszystko tym ketchupem im smakuje.

Zależy, jaki to "ketchup".
Domowy jak najbardziej.


> Pewien znajomy potrafił robić sobie na obiad coś takiego: zupka - paskudka
> (chińska ramen instant), do tego sporo ketchupu. Pomidorowa jak znalazł :)
> Fuj...

Jako połączenie dwóch rzeczy nie mających wiele wspólnego ze swymi
desygnatami - fuj, rzeczywiście...

>>
>>> Dziś lub jutro będę debiutował kisząc cukinię...
>>
>> Kisiłes już kiedyś? - mnie wychodziła zbyt miękka i smakowała zupełnie
>> jak
>> takie mocno rozmięknięte kiszone ogórki. Już lepsza w occie, jak ogórki
>> konserwowe.
>
> Nie próbowałem, to miał być debiut.
> Tu też mnie przekonałaś. Mam zapas pysznych ogórków kiszonych,
> niepotrzebna mi jeszcze paciaja o smaku ogórków.

Też mam - już 50 dużych weków. Plus oczywiście 50 półlitrowych twistów
ogórków diabelskich.
Cukinię jemy na bieżąco - starszą faszerowaną w sosie cukiniowym i młodą
grillowaną. I placki - ale pół na pół z ziemniakami. I bigos z cukini z
wędliną i boczkiem - bez żadnych pomidorów, tylko dużo papryki świeżej i w
proszku plus tzw przyprawa Królewska, wspaniała do tego dania (polecam!,
formy Visana, bez glutasoli, tylko naturalne składniki..

> W occie cukinia byłaby lepsza, zwłaszcza na moim domowym occie jabłkowym.

Spróbuj zrobić pikle i marynaty w occie z kieleckiego Społem. Bez
porównania z octem innych firm. W naszym rejonie kobiety (i ja!) kupują
inny ocet tylko w ostateczności, kiedy braknie naszego, bo zapewniam, JEST
różnica - nasz kielecki, od 90 lat robiony w tradycyjny sposób, w kolumnach
(niektóre jeszcze przedwojenne - to zaleta!), przez bakterie, na bukowych
wiórach, a nie z rozcieńczanej syntetycznej esencji octowej, smakuje
wybornie, ma "ten" charakter!
Ten po lewej (po prawej jeden z tzw. smakowych):
http://img.hurtidetal.pl/_art/13595/126926000455d733
400003b.jpg

> Ale też lepiej zużyć ten ocet na pełnoprawne pikle wielowarzywne.
> Cukinia w innej formie trafi do żołądka.

j.w.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.08 Ikselka
10.08 Ikselka
10.08 Ikselka
11.08 Animka
11.08 Ikselka
11.08 Ikselka
12.08 Animka
12.08 Animka
12.08 Ikselka
12.08 Animka
12.08 Ikselka
13.08 Animka
13.08 Ikselka
24.08 b...@g...com
25.08 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6