Data: 2011-10-20 14:28:57
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2011-10-20 15:54, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Thu, 20 Oct 2011 15:22:00 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 14:03:58 +0200, medea napisał(a):
>>>> W dniu 2011-10-20 14:01, Qrczak pisze:
>>>>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:42:24 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>> W dniu 2011-10-20 13:11, Ikselka pisze:
>>>>>>>> Jak się nigdy nie upiekło prawdziwego drożdżowego, to się i to nada.
>>>>>>>
>>>>>>> A co to znaczy "prawdziwe drożdżowe"? Znowu się będziemy spierać o to,
>>>>>>> które jest prawdziwe?
>>>>>>> Prawdziwe drożdżowe to po prostu ciasto, które rośnie przy udziale
>>>>>>> drożdży i już. Sposób wykonania i inne dodatki są dowolne i uznaniowe.
>>>>>>>
>>>>>>> Uprzedzając - tak, piekłam tysiące razy także ciasto drożdżowe z
>>>>>>> masłem. Ma też swój urok, ale inny. No i jest bardziej pracochłonne.
>>>>>>
>>>>>> No właśnie to pracochłonne jest PRAWDZIWE :-)
>>>>>>
>>>>>> Podobnie jak chleb "prawdziwy" od "nieprawdziwego" odróżnić można po
>>>>>> sposobie sporządzania - pierwszy wymaga dużego wkładu czasu i pracy,
>>>>>
>>>>> Przepraszam, ale to akurat nieprawda.
>>>>
>>>> Widocznie nigdy nie jadłaś naprawdę prawdziwego chleba. ;)
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> No raczej nie, chyba że jadła taki pieczony w chlebowym piecu.
>>
>> Ale co to ma do stwierdzenia o "sposobie sporządzania - pierwszy wymaga
>> dużego wkładu czasu i pracy", nadal nie wiem...
>
> No wiesz, pieczenie w chlebowym piecu nie polega tylko na przekręceniu
> kurka, włożeniu i wyjęciu chleba.
> Trzeba najpierw MIEĆ piec (to duuużo czasu i pracy wymaga...), potem
> narąbać drew, rozpalić, nagrzać piec, wymieść z niego żar... I dopiero
> następuje pieczenie. Wiesz, ile to TRWA i ile to ROBOTY?
> A i samo ciasto - na zakwasie wyrastane jest i pracochłonne. Tu nie
> wystarczy wsypać składników do miski i zostawić na noc...
No patrz, jakie dziwy. W życiu nie widziałam ani pieca chlebowego, ani
chleba na zakwasie, jak się robi, nie wiem.
A do prawdziwego drożdżowca to pewnie trzeba sobie te drożdże samemu
wyhodować. Najlepiej w kurnej chacie.
Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
|