Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j6jsfl$fe9$1@news.onet.pl> <j7c7mn$3rv$1@news.onet.pl>
<4e99bd42$0$2190$65785112@news.neostrada.pl> <j7cfe9$sun$1@news.onet.pl>
<4e99c2c2$0$8453$65785112@news.neostrada.pl>
<4xlaj7y581ff$.cbw5v6x8xwqj$.dlg@40tude.net>
<j7obf6$a1p$1@inews.gazeta.pl>
<1honeqmq46btm.jb62glyh8cxv$.dlg@40tude.net> <j7p1eu$jp9$1@news.onet.pl>
<1tk3v2mkr0vq3.nch8e5wy2fqv$.dlg@40tude.net> <j7p2d6$ltc$1@news.onet.pl>
<1...@4...net> <j7pa5s$ns0$3@news.onet.pl>
<g47w10pwg2kt$.1vhgzt3tzy0yo$.dlg@40tude.net> <j7pbms$9g$1@news.onet.pl>
Date: Thu, 20 Oct 2011 16:44:24 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.201.133
X-Trace: 1319121874 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2184 79.185.201.133:50997
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338816
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 20 Oct 2011 16:37:18 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-10-20 16:16, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 16:11:11 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-10-20 14:11, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:58:32 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-10-20 13:49, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:42:24 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2011-10-20 13:11, Ikselka pisze:
>>>>>>>> Jak się nigdy nie upiekło prawdziwego drożdżowego, to się i to nada.
>>>>>>> A co to znaczy "prawdziwe drożdżowe"? Znowu się będziemy spierać o to,
>>>>>>> które jest prawdziwe?
>>>>>>> Prawdziwe drożdżowe to po prostu ciasto, które rośnie przy udziale
>>>>>>> drożdży i już. Sposób wykonania i inne dodatki są dowolne i uznaniowe.
>>>>>>>
>>>>>>> Uprzedzając - tak, piekłam tysiące razy także ciasto drożdżowe z
>>>>>>> masłem. Ma też swój urok, ale inny. No i jest bardziej pracochłonne.
>>>>>>>
>>>>>> No właśnie to pracochłonne jest PRAWDZIWE :-)
>>>>> A dlaczegóż to? Pracochłonność jest wyznacznikiem prawdziwości? Ciekawa
>>>>> teoria.
>>>>>
>>>> Tradycyjności.
>>>> A dobra tradycja kulinarna kojarzy się własnie z czymś, co LEPSZE od
>>>> podróbki, czyli prawdziwe.
>>> A, no to brzmi już trochę inaczej.
>> Ale znaczy to samo, tylko inaczej podane.
>>
>>> To już tylko Twoja opinia oparta na
>>> subiektywnym skojarzeniu, a nie stwierdzenie prawdziwej prawdziwości.
>> Subiektywnym? - oczywiście, ponieważ mało kto dziś prócz mnie i niewielu
>> osób ma jakąkolwiek skalę porownawczą... "Obiektywność" zaś jest taka, że
>> je się to, co jest, robi byle jak i z byl czego - i uważa, że lepszego
>> nigdy nie było, z założenia bo tak :-/
>
> I jeszcze jedna uwaga odnośnie tradycji. Mianowicie w "Kuchni Polskiej"
> znalazłam właśnie przepis na ciasto drożdżowe _bez_wyrabiania_, do
> którego można użyć masła lub _margaryny_.
> O dziwo - miesza się składniki i zostawia _na_noc_ do wyrośnięcia. :)
>
> Nie żeby mi to robiło różnicę, bo jeśli mi coś smakuje, to nie przejmuję
> się, czy coś jest prawdziwe czy nieprawdziwe, tradycyjne czy
> nietradycyjne i tym podobne snobistyczne bzdury, aczkolwiek chciałam
> tylko zwrócić uwagę na to, jak faktycznie mało wiesz o tradycyjnej kuchni.
>
> Ewa
Książka "Kuchnia Polska" zawiera głownie przeróbki TRADYCYJNYCH przepisów.
--
XL
"Z drzew spadają czasem gałęzie. Ba, zdarza się, że trafią kogoś w głowę i
kaput. Czy z tego wynika, że mogę siedzieć z piłą na drzewie i czatować na
jakiegoś skurwysyna? Wytłumacz mi, przekonaj. Chętnie tak zrobię, znam paru
skurwysynów."
Anonim - przeciw zrównywaniu uśmiercania nadmiarowych zarodków w metodzie
in vitro z naturalnymi poronieniami
|