Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto z jablkami Re: Ciasto z jablkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ciasto z jablkami

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!enother.net!enother.net!enother.net!peer04.
fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Ciasto z jablkami
References: <58161880$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<1o1cn61z68ka1$.1w04uu27d36x.dlg@40tude.net>
<58193e30$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<5819a855$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<581a8abc$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
<581af859$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<581c6e0f$0$15195$65785112@news.neostrada.pl>
<581cf888$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<581d3765$0$5152$65785112@news.neostrada.pl>
<581db57f$0$15209$65785112@news.neostrada.pl>
<nvl4a0$hpk$1@usenet.news.interia.pl>
<581e275c$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<nvno9g$s95$1@usenet.news.interia.pl>
<581fa4d7$0$15190$65785112@news.neostrada.pl>
<nvqgro$fk3$1@usenet.news.interia.pl>
<5820d4fd$0$15194$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5820f326$0$5148$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<582198bd$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 8 Nov 2016 11:34:05 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 52
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1478601256 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 653 77.253.217.116:17954
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4029
X-Received-Body-CRC: 2533784216
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374315
Ukryj nagłówki

Pani Ewa napisała:

>>>> Potwierdzam. Dodana w miejsce mąki do biszkoptu sprawia, że
>>>> przy dodawaniu do ubitych jajec jest jeszcze mniej stresu przy
>>>> wyczuwaniu Tej Właściwej konsystencji. Biszkopt rzecz jasna
>>>> z połówkami jabłek włożonymi na dno formy.
>>> Co Wy macie z tymi jabłkami na dnie formy? Tak jest lepiej, bo?
>> My?! Ja nie mam nic! Ale w przypadku rzeczonego biszkoptu inaczej
>> się nie da, gdyż ciastem jest on lekkim i delikatnym.
>
> A, rozumiem! Czyli wyprzedza się ewentualną porażkę o krok. Wszak
> nie liczy się porażka sama w sobie, ale to, kto o niej zadecyduje!
> A ja myślałam, że chodzi o to, żeby potem to ciasto odwrócić do
> góry jabłkami...

Rzekłbym, że nie do końca tak. Istnieje wiele przepisów na ciasta
z owocami. A tu mamy przykład czegoś, co trzeba zaliczyć do kategorii
"owoce z ciastem" -- w tym sensie jest to postawione na głowie. Jabłka
mają być duże, ledwie na pół przekrojone. Jeszcze przed zalaniem
ciastem można je pocynamonować. A właściwie, to nawet trzeba. Jako
że biszkopt piecze się szybko, to one w trakcie obróbki termicznej
nie ulegają rozkłapcianiu, są tak w sam raz zapieczone. Ciasta wiele
nie trzeba, wierzchołki owoców powinny z niego przed włożeniem do
pieca wystawać. W trakcie pieczenia biszkopt nieco wzrasta, wtedy
zakrywa całość. Albo nie zakrywa, ale to też dobrze. Jak się tego
ciasta wleje więcej, i odejdzie z nim dalej od sufletu przez dodanie
większej ilości mąki czy kaszy, to tak, da się wtedy odwrócić do góry
jabłkami. Ale to inne ciasto już jest. Nie znaczy wcale, że złe.

> Ale nic to, spróbuję kiedyś takiego biszkoptu z jabłkami, to sama
> się przekonam.
[...]
> Z kaszą manną to mi się od razu skojarzyła tzw. szarlotka na sucho
> (bez jaj). Też ciekawy pomysł. Kiedyś regularnie robiłam i bardzo
> fajnie wychodziło, z taką chrupiącą skorupką na wierzchu. Przepis
> mniej więcej taki jak tu:
> http://www.mojewypieki.com/post/szarlotka-sypana

Się zainteresuję.

>> jej drugiej stronie jest suflet. Tego zaś nigdy nie miałem odwagi
>> próbować przyrządzić, pomny przestrogi, którą poeta zawarł w tych
>> oto słowach:
>>
>> https://youtu.be/LodoFJfU_38
>
> Pewnie też jakiś perfekcjonista w kuchni, to i przeżywa teraz. ;)

Widać, że wrażliwy taki. Lyryczne to wszystko.

--
Jarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.11 Qrczak
08.11 FEniks
08.11 FEniks
08.11 Jarosław Sokołowski
08.11 Jarosław Sokołowski
08.11 Qrczak
14.11 Krycha
18.11 Akarm
18.11 Akarm
18.11 FEniks
18.11 FEniks
18.11 FEniks
18.11 Stokrotka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6