Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl> <j4lv4s$oed$1@news.onet.pl>
<j4nfcn$q91$1@news.onet.pl> <4e6f44e4$0$3510$65785112@news.neostrada.pl>
<j4nhqc$3ft$1@news.onet.pl> <4e6f4c91$0$3493$65785112@news.neostrada.pl>
<j4nij4$5mb$2@news.onet.pl> <j4nmh5$m7m$1@news.onet.pl>
<j4o82f$ocj$2@news.onet.pl> <ije2uctnsciy.1pjosqp7yhoqy$.dlg@40tude.net>
<j4oaf2$ep$1@news.onet.pl>
Date: Tue, 13 Sep 2011 21:41:07 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 40
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.68.127
X-Trace: 1315942881 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2439 83.31.68.127:52865
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337653
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 13 Sep 2011 21:21:07 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-09-13 20:49, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 20:40:17 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-09-13 15:40, Aicha pisze:
>>>> W dniu 2011-09-13 14:33, medea pisze:
>>>>
>>>>> No, śmietanę też muszę przemycać. Z mlecznych z własnej woli zjada tylko
>>>>> jogurty.
>>>> Hmmm... ja śmietany w kuchni nie używam :) Ino jogurt.
>>>>
>>> Jogurt w roli śmietany też nie wchodzi w rachubę. Białe/białawe sosy są
>>> ogólnie błee.
>>> Jogurt tylko w charakterze deseru, w wersji z owocami.
>>>
>> Hołk. I do serka dodaję, dla rozrzedzenia.
>>
>> Dla nas biał(aw)y sos to tylko ten spod maślaków w śmietanie. Ale tam
>> oczywiście bez zagęszczania mąką, więc niby to nie sos, tylko smietana
>> grzybowa...
>>
>
> Ja właściwie to o córce pisałam, bo ja nie mam nic przeciwko białym
> sosom. Jednak głównie na bazie śmietany, bez zagęszczania mąką.
Gorące sosy mięsne ze śmietaną mi jakoś nie tego. Niekoszerne jakieś ;-PPP
Sosy pieczeniowe i inne mięsne zagęszczam tylko niewielką iloscią mąki - a
i ta mąka jest zrumieniona razem z mięsem - pochodzi tylko z otaczania
mięsa przed obsmażaniem, białą mąką nie zagęszczam.
Sama śmietana w postaci kleksa na środku np owocowego musu lub zupy
pomidorowej czy ogórkowej itp, owszem, owszem.
Jedyne sosy zagęszczane śmietaną (z małą ilością mąki) to koperkowy i
grzybowy, pomidorowej brei nie robię, bo nikt u nas nie lubi.
Duszone maslaki i koźlarze oraz prawdziwki są tylko w śmietanie, o ile w
ogóle - ich nie trzeba zagęszczać.
--
XL
|