Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co jeszcze... Re: Co jeszcze...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co jeszcze...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jeszcze...
Date: Tue, 13 Sep 2011 20:34:10 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 32
Message-ID: <j4o7n1$miu$1@news.onet.pl>
References: <7snvep1meiw0.uiba3yk9rb1v$.dlg@40tude.net>
<1rvwb6zabw855.1ithaacbpjxie$.dlg@40tude.net>
<j4do4a$78d$1@node2.news.atman.pl>
<9...@4...net>
<4e6b06d8$0$3501$65785112@news.neostrada.pl> <j4fhbb$jud$4@news.onet.pl>
<12kyyo2a1j6c8.1hatgrqktl091$.dlg@40tude.net>
<4e6b4d72$0$3487$65785112@news.neostrada.pl>
<1dyxtprsl4g7e$.fffvins5gdf9$.dlg@40tude.net>
<4e6b6c7f$0$3494$65785112@news.neostrada.pl>
<znih5qt9qo6x.1g5n3akb42qwk$.dlg@40tude.net>
<4e6b910d$0$3504$65785112@news.neostrada.pl>
<1kce53kcspx26.da6d4l2xpoep$.dlg@40tude.net>
<4e6d9e25$0$3508$65785112@news.neostrada.pl>
<1fgcyq92aix81.ysj9mvpqqqhn$.dlg@40tude.net>
<j4kr0u$arh$2@node2.news.atman.pl>
<6...@4...net>
<j4kse5$arh$3@node2.news.atman.pl>
<1b0ophz28mhsp$.4lbpxbb8smeo$.dlg@40tude.net>
<j4loib$6vo$11@node2.news.atman.pl><1j6106shs8miq$.mchjcgwtktnp$.dlg@40tude.net>
<nsdxbqcg8hul$.130egpnsyhjhp$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: aecq9.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1315938849 23134 79.186.68.9 (13 Sep 2011 18:34:09 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Sep 2011 18:34:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.22) Gecko/20110902
Thunderbird/3.1.14
In-Reply-To: <nsdxbqcg8hul$.130egpnsyhjhp$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337642
Ukryj nagłówki

W dniu 2011-09-13 16:17, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 12 Sep 2011 23:04:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Żadnych ble! sosów z obcych smaków do gołąbków - w goląbkach ma być
>> zachowane to, co w nich jest najlepszego - kapustowość i mięsność z
>> posmakiem cebuli i pieprzu! Dlatego dla nas gołąbki istnieją tylko
>> podsmażane na rumiano na zeszklonej na tłuszczu (najlepiej smalcu) cebulce.
> "(...)Już sama nazwa potrawy "gołąbki" budzi najprzeróżniejsze skojarzenia.
> Jeśli ktoś wyniósł z domu tradycję ich jedzenia, zapewne tylko ten jeden
> ich rodzaj będzie mu smakował. Jeśli nie zna gołąbków z rodzinnych obiadów,
> często kojarzą mu się z ciepławym, miękkim "kluchem" z białej kapusty,
> wypełnionym ryżem "z wkładką" i zatopionym w sosie pomarańczowego koloru,
> który ponoć z pomidorów jest. Smak ulubionych domowych gołąbków poznałam w
> dzieciństwie, gdy przygotowywał je tata - były soczyste, aromatyczne,
> pachnące. Uwielbiałam w nich wszystko - pyszną, rumianą kapustę, delikatne
> wnętrze i aromatyczny sos, który wsiąkał w ziemniaki, czy kaszę. (...)"
> http://www.chillibite.pl/
>
> Ktoś widzi na zdjęciu pomidorowy sos?
> Ja nie. I słusznie.
>


Zdanie klucz:

"Jeśli ktoś wyniósł z domu tradycję ich jedzenia, zapewne tylko ten jeden
ich rodzaj będzie mu smakował."

No i oczywiście od razu dodam, żeby nie było żadnych co do tego wątpliwości - moja
mama robiła najpyszniejsze gołąbki na świecie.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.09 medea
13.09 Paulinka
13.09 Paulinka
13.09 Ikselka
13.09 Paulinka
13.09 Ikselka
13.09 Paulinka
13.09 Paulinka
13.09 Qrczak
13.09 Qrczak
13.09 Paulinka
13.09 Qrczak
13.09 Paulinka
13.09 Qrczak
13.09 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem