Data: 2011-09-13 18:37:59
Temat: Re: Co jeszcze...
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-13 15:05, Ikselka pisze:
> Przepis na zalewę:
> 1/2 l octu 10%
> 3 l wody mocno ciepłej niekoniecznie gotowanej (woda miękka)
> 1/2 szkl. cukru
> 1 i 1/2 lekko czubatej łyżki soli
> Składniki sypkie rozpuścić w wodzie, dolać ocet, wymieszać.
> Zalewy nie gotuję, bo przecież i tak będzie gotowana - w słoikach.
Dzięki! Głównie na tej zalewie mi zależało, tzn. na stosunku octu do
wody. Przyprawy dodam sobie według uznania.
Poza tym ja pasteryzuję w piekarniku i czasami zdarza mi się zbyt długo
słoiki przetrzymać, wtedy ogórki są zbyt miękkie. Muszę to jeszcze
dopracować.
Spróbuję też z miodem lub musztardą kilka słoików zrobić.
Niestety ogórki chilli nie są w naszym typie. Kilka słoików według
jakiegoś grupowego przepisu stoi na półce już od minimum 3 lat. ;)
Ewa
|