Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:gG9ZOG0s83iWNqBQxtwenO1idIk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5aba912d$0$31360$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Co w chlebie piszczy?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5aba0ca0$0$998$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
<5aba19d8$0$1007$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
Date: 27 Mar 2018 18:45:01 GMT
Lines: 64
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.123.20
X-Trace: 1522176301 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31360 79.191.123.20:64681
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4044
X-Received-Body-CRC: 2222381651
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380433
Ukryj nagłówki
Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> wrote:
> Am 27.03.2018 um 12:15 schrieb XL:
>> Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>>> Am 27.03.2018 um 11:19 schrieb XL:
>>>> https://www.youtube.com/watch?v=AYYaAQkpR0s
>>>> Gips!
>>>> Ludzkie włosy i kacze pierze!
>>> Apropos pieczywa:
>>> czy może ktoś wie, gdzie w okolicy Słubic (+- 50km) jest jakaś piekarnia
>>> z naprawdę dobrym pieczywem? Ostatnio przejeżdżałem przez Słubice i
>>> kupiłem niby dobry chleb, ale smakował jak trociny i po 2 dniach nadawał
>>> się na suchary.
>>>
>>
>> Nie ma takich miejsc. Jeśli ktoś gdzieś sprzedaje ,,dobry prawdziwy chleb",
>> to po prostu kłamie.
>> Taki chleb ze względu na praco- i czasochłonną technologię musiałby
>> kosztować tyle, że prawie nikt by go nie kupował. W efekcie nikt by się z
>> produkcji takiego chleba nie mogł utrzymać.
>> Niestety, pozostaje tylko pieczenie samodzielne.
>> Ja nie piekę chleba stale, teraz raczej okazjonalnie. Nie te oczy ;-)
>> Jednak staram się kupować chleb najbliższy ideałowi i jest nim chleb
>> ,,Codzienny" oraz ,,Kielecki" - dostępne w sklepach PSS ,,Społem" w Kielcach i
>> chyba tylko tu.
>> Mozesz obejrzeć je tu:
>> http://www.spolem.squaredesign.pl/site/?idArt=440&na
glowek=Piekarnia
>> Ponadto polecam kieleckie ,,Piekiełko" - rodzinną firmę z przedwojennymi
>> tradycjami:
>> https://m.facebook.com/piekarniapiekielko/?locale2=p
l_PL
>
> No to szkoda. Niestety do Kielc mi cholernie nie po drodze. Chyba jednak
> egzystują jeszcze gdzieś piekarnie piekące w sposób tradycyjny.
Nie. Nawet co so Piekiełka jestem sceptyczna - bo doskonale pamiętam czasy
(lata 70te- 80te), kiedy kolejka u nich ustawiała się bladym świtem koło
4ej, koło 5ej otwierali i o 7ej już były puste półki, a przecież kupowali u
nich tylko miejscowi, z najbliższej okolicy, bo kto by tam miał wtedy
samochod albo czas czy grymas, żeby z daleka specjalnie jeździć. Potem
(lata 90te) ich chleb zaczęłam widywać w niektórych sklepach w całym już
mieście, a teraz to chyba i poza miastem się zdarza. Więc nie ma przeproś,
dokupili piec elektryczny i czymś oprócz tego jeszcze ,,podpędzają"
technologię, bo inaczej nie daliby rady nastarczyć. Jednak zapewne
zachowali granice przyzwoitości, bo na tle innych wypadają ekstra dobrze.
> W domu
> mogę sobie chleb upiec, ale jednak inaczej smakuje jak ten z prawdziwego
> pieca chlebowego. Niech kosztuje 10zł za kg, albo i więcej, ale dobry ma
> być!
>
Ludzie budują sobie wędzarnie (z powodu tesknoty za prawdziwymi wędlinami),
to i piece chlebowe też wielu buduje. Ja mam wędzarnię, ale co do pieczywa
to jeszcze nie jestem aż tak zdesperowana, żeby piec stawiać, chociaż już
mi niewiele do desperacji brakuje.
Zadzwoń do ,,Piekiełka" (kontakt na wyżej linkowanej stronie FB) i po prostu
spytaj, czy dostarczają swoje pieczywo gdzieś w Twoje okolice. Kto wie.
--
XL
|