Data: 2015-04-09 23:17:57
Temat: Re: Co z tym jajem?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 9 Apr 2015 22:55:21 +0200, Ikselka napisał(a):
> kruche ciasto na gotowanych żółtkach, które w dodatku
> świetnie się mrozi do późniejszego użycia.
..znaczy - mrozi się ciasto, a nie same żółtka, oczywiście. Choć pewnie i
same żółtka też można, tyle że nie praktykowałam tego, to głowy nie dam za
efekt.
PS. Co do żółtek surowych - Nigella poleca ich mrożenie, więc to czasem
robię idąc za jej radą. Udaje się nieźle, tylko z praktyki powiem, że
trzeba mrozić w bardzo szczelnym twardym pojemniczku, bo torebki foliowe
łatwo mogą ulec przedziurawieniu w zamrażarce i wtedy żółtka po rozmrożeniu
są jakieś takie gumiaste - wysychają w zamrażarce albowiem, kiedy
nieszczelne opakowanie.
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|