Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś elektrycznego do tarcia ziemnieków
Date: Mon, 21 Nov 2016 15:31:47 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 52
Message-ID: <o0v0gm$ah7$1@node2.news.atman.pl>
References: <58225e0c$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
<582f670a$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<o0npll$hm5$1@node1.news.atman.pl>
<582f7d95$0$15209$65785112@news.neostrada.pl>
<o0o2n1$khe$1@node2.news.atman.pl>
<58300a99$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<o0p3ov$ipr$1@node2.news.atman.pl> <o0q6um$vtg$1@node1.news.atman.pl>
<5830ba31$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<5830c1dd$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
<5830d549$0$651$65785112@news.neostrada.pl>
<o0qq2a$kme$1@node1.news.atman.pl>
<bwl971uix8c.jp9fpyfk3kta$.dlg@40tude.net>
<o0t9gt$4mh$1@node1.news.atman.pl>
<h3bp2id6o6ck$.1j9xj50dzp0j5$.dlg@40tude.net>
<o0udvo$7rd$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<o0ug9e$a4f$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-66-128-146.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1479738710 10791 89.66.128.146 (21 Nov 2016 14:31:50
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Nov 2016 14:31:50 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.4.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 161121-0, 2016-11-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374518
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-11-21 o 11:26, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pan stefan napisał:
>
>>>>> Owszem, ostrzenie sporo kosztuje i cena za usługę wynosi tyle, co cena
>>>>> nowego sitka czy noża. Ale ja ostrzę sama. Mam takie płytki do ostrzenia.
>>>> Bardzo nieśmiało chciałbym zauważyć, że od ZAWSZE ostrzy sie RAZEM sitko
>>>> i przynależny do niego nożyk. Każdy rozmiar otworów w sitku wymaga nieco
>>>> innego kąta natarcia ostrza w nożyku. Wystarczy popatrzeć na tzw.
>>>> szarpak i np sitko pasztetowe - i już jest jasne. Teraz już ta szuka
>>>> zanika, bo maszynki mają napęd elektryczny ale dawniej, gdy ci przyszło
>>>> korblować przy maszynce 22 te 40-50 kilo mięsa, to było cholernie ważne
>>>> pozdr
>>>> Stefan - stary klient szlifierni noży przy ul Karmelickiej i szlifierni
>>>> Muzeum Geologicznego PAN
>>>
>>> Na czym właściwie polega ostrzenie sitka? Po prostu zeszlifowuje mu się
>>> powierzchnię, czy trzeba jakoś gmerać w dziurkach?
>>
>> zacytuję za ekspertami (tak, tak, na innych grupach też tacy są)
>> "najbliższy warsztat ślusarski z szlifierką magnesową
>> zabielasz sitko z jednej strony, ostrzysz drugą, podobnie nóż zabielasz
>> od strony tępej, ostrzysz noże"
>> Wersja sąsiedzka
>> "Odpovím česky. Tohle mě zčásti živí, broušení. Dělám to na rovinné
>> magnetické brusce. Jinak to je na prd. Při broušení musí být dokonalá
>> rovina. Na novém kameni to jde velmi zdlouhavě, a nikdy ta rovina nebude
>> opravdu rovná. Bez magnetického stolu a brusky je to prostě mizérie."
>> i komentarz do powyższego
>> "Robiłem dokładnie tak samo, mam znajomego który ma na warsztacie
>> szlifierkę magnesową i pod szlifował mi nożyk jak i samo sitko dzięki
>> temu przylegają idealnie do siebie (zachodzi zjawisko adhezji) i
>> elegancko ścinają mięsko. Ostrzenie każdego ramiona osobno spowoduje że
>> KT nie będą w jednej płaszczyźnie i nie będą przylegały idealnie do
>> sitka i będzie kiszka a nie mielone "
>> Jak widać Jarosławie, szlifowanie powierzchni płaskich to nie takie
>> proste...
>
> Tego właśnie się, Stefanie, spodziewałem, że nie proste. Bo w pamięci
> stoją mi jeszcze numeryczne symulacje zniszczeń krawędzi, z rozróżnieniem
> kątów przy jednej i drugiej płaszczyźnie. Ale czym innym jest prostota
> u jajogłowych, czym innym u pana majstra. Magnesówka da radę, widzę to.
>
> Jarek
>
Właśnie wróciłem z miasta, wpadłem do kolesia ze szlifierni Muzeum
Geologicznego i rzekł mi oto te słowa:
"Sitko jest wtedy naostrzone kiedy przynależny do niego ostrzony nożyk
NIE spadnie" i pokazał mi sitko z tkwiącym pod nim nożykiem. Uwaga
użycie płynów zwilżających do tej próby nie wchodzi w rachubę :)
No i wszyćko jasne - jak rzekł baca gdy go zaprawili śtachetką
pozdr
Stefan
|