Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!news.mixmin.net!aioe.org!.POSTED!not-for-m
ail
From: iwanos <i...@6...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Fri, 30 Jan 2015 11:52:52 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 23
Message-ID: <mafnq5$ufu$1@speranza.aioe.org>
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: ksFDEO68CTGD7Xkep/js0Q.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360467
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-01-30 o 11:48, Tomasz pisze:
> Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz
> czyli zima.
> Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay,
> Burgund) i żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden
> to Drogeria a drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę
> drożdżowa, wielokrotnie z rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i
> nigdy nie pojawił się żaden pęcherzyk, natomiast po kilku dniach
> pojawiał się zawsze kożuch z szara lub zielona pleśnią. W tym samym
> sklepie kupiłem wiec inne drożdże, gorzelnicze i niestety one tez nie
> zafermentowały tylko zapleśniały. Kiedy pytałem w tych sklepach co za
> drożdże oni sprzedają to pani jedna czy druga zawsze mówiły ze one się
> na drożdżach nie znają i albo kupuje albo nie. W internecie boje się
> zamówić bo mogę dostać tez coś nie działającego. W końcu do 3 litrów
> soku jabłkowego dodałem odrobinę drożdży piekarskich. Te zadziałały
> błyskawicznie i już po 2 dniach Cydr był całkowicie wytrawny.
> Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży piekarniczych.
> Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do
> fermentacji soku jabłkowego.
zgniłe jabłka daj myśliwym zrób z tego zaczyn, przepuść i zrób bimber,
cydr jest dla pedałów
|