Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 13 Mar 2015 18:00:33 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.dom,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czosne co zrobić
References: <8...@g...com>
<55019491$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<5501b511$0$19315$65785112@news.neostrada.pl>
<5502837a$0$2195$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5502da93$0$16165$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 30
Message-ID: <550317af$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1426266031 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2203 87.207.124.79:49485
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140236 pl.rec.kuchnia:363226
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-03-13 14:01, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>>> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
>>>> Polega na włożeniu żywności przeznaczonej do marynowania do marynaty
>>>> która nie zawiera octu. :-D Np. mięsiwa przed wędzeniem.
>>> Widzę jeszcze taką możliwość, że czosnek włożony będzie do marynaty,
>>> która octu nie zawiera, ale końcowym efektem będzie czosnek marynowany
>>> w occie. Tak się stanie w przypadku czosnku w winie, który ktoś wcześniej
>>> przypomniał -- wino z czosnkiem w trakcie procesu przefermentuje w ocet.
>>
>> Wtedy to już nie będzie marynowanie, ale marnowanie. Wina.
>
> Tym niemniej jest to praktyka stosowana. Jestem wielkim miłośnikiem
> taniego wina (tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie), które
> przydaje się w gospodarstwie domowym nie tylko do picia. Zauważyć
> warto, że ocet winny cenę może mieć wyższą od wina (ale nie musi, bo
> zrobić go można także z wina zdatnego tylko do bigosu czy do czosnku).
Dobre pytanie, warte crossa na kuchnię.
Jakie jest to dolne kryterium oceny, czy wino nadaje się jako wsad do gara?
Bo stojąc przed regałem, gdzie rozrzut od 9,99 do 99,99 czasem się
zastanawiam, czy prze- czy raczej niedo-inwestowywuję.
Q
--
Kobieta to dość skomplikowany w obsłudze wynalazek. Wymaga wiele uwagi
i czasu, by mogła wyartykułować spostrzeżenia minionego dnia. Nie ma co
liczyć na jej przychylność, przed wypowiedzeniem ilości słów, jakie na
dany dzień przewidziała.
|