Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!pee
r04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Czubryca zielona
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <589a19aa$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589a3218$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589b2b41$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589b9656$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Thu, 9 Feb 2017 14:31:55 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.7.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Message-ID: <589c6f48$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.153.208
X-Trace: 1486647112 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5141 217.99.153.208:58666
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 287764898
X-Received-Bytes: 3268
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375666
Ukryj nagłówki
W dniu 09.02.2017 o 12:01, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>>> Mam zamiar zrobić sernik na zimno. Nada się ta czubryca?
>>>> Jeśli sernik ma być na słono, to czemu by nie. Można poeksperymentować.
>>> Nie musi być bardzo na słono. I nie muszę eksperymentować, by wiedzieć
>>> z praktyki, że cząber do sera jest wyborny. Z tym że zwykle ponad
>>> twarożki przedkładam coś nieco twardszego.
>> Schodząc nieco z tematu - ciekawe, jak sernik na zimno w wersji słonej
>> by się sprawdził. Hm, może kiedyś spróbuję.
> Sernik na zimno, taki galaretką żelowany? Nieraz się zastanawiałem,
> dlaczego na to czasem "pascha" mówią. Ale lubię ten deser, zwłaszcza
> gdy dobrze w bakalie zaopatrzony.
No właśnie, pascha to mówią na deser, czyli na słodkie.
Mnie natomiast zaciekawiła wersja słona sernika na zimno. Tak, takiego
żelowanego galaretką, ale zamiast cukru i przypraw typowych dla
słodkiego (np. wanilii) miałby w sobie sól i zioła ,choćby tę czubrycę.
Mógłby być nawet na kruchym spodzie i przybrany z góry galaretką z
kurczaka lub nóżek, hi hi.
> Natomiast wszelkie galarety wytrawne,
> te zimne nóżki, ozorki w marchewkę i groszek zdobne, ryby słodkowodne w
> żelu zastygłe -- to wszystko budzi mój wewnętrzny sprzeciw. Podejrzewam,
> że to efekt wczesnych skojarzeń.
Galaretki z nóżek i z ryb też nigdy nie lubiłam. Kurczaka w galarecie lubię.
> Kiedyś podano mi rybę wegetariańską. Zmajstrowana była z selera i sera
> (doceniam ponysł dobierania składników pod względem podobieństwa nazw).
> Ona była w wydaniu "po grecku". Ale może pójść dalej tą drogą i spróbować
> takiej ryby w galarecie. Przy odrobinie fantazji powinna się udać.
Pomysły typu parówki wegetariańskie, ser żółty z soi itd. trochę mnie
rozczulają. Cenię sobie jednak jasność i konkrety w temacie jedzenia.
Nie ma być ryby ani innego mięcha, to niech nie będzie, także w nazwie.
Choć tym, którzy nazywają, pewnie trochę żal. ;)
Ewa
|