Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy jest tutaj ktos z Holandii...?
Date: Thu, 08 Nov 2001 18:43:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 23
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <3...@k...net.pl> <9sefmc$8om$1@news1.xs4all.nl>
NNTP-Posting-Host: c20-218.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1005241417 6729 62.21.20.218 (8 Nov 2001 17:43:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2001 17:43:37 GMT
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79890
Ukryj nagłówki
m...@h...com wrote:
> 5 lyzeczek speculaaskruiden
Sklad podobny do polskiej przyprawy (cynamon, galka, imbir, gozdziki,
ziele angielskie, kardamon)? Czy dodali tam jeszcze cos specyficznego?
> Make i basterdsuiker wsypac do michy.
To jest ten ciemnobrazowy cukier do posypywania chleba, tak?
> Maslo pokrojone w kosteczki, mleko i
> speculaaskruiden do tego. Ugniatac. Piec rozgrzac do 175 st. Wysmarowac
> blache. I pepernoten wyrabiac, my robimy wieksze okragle plaskie ciasteczka.
> Co ja sie tam w guziczki bede bawic. I do pieca, wazne zeby w srodku
> ustawiona blacha byla a nie gdzies na samej gorze. Jak dlugo piec? Nawet nie
> wiem, my wyciagamy i sprawdzamy i tak sie nikt juz doczekac nie moze.
> Lepsze sa od kupnych. Moze cie rozczarowalam, ale nie jestem zadna
> keukenprinces i nic innego korzennego nie znam.
Moze byc, z pewnoscia wykorzystam... :) Ale gdybys sie gdzies natknela
na jakas holenderska wersje kruchego ciatsa, to bylabym zobowiazana, bo
naprawde mam dosc eksperymentow.
|