Data: 2001-11-08 17:43:37
Temat: Re: Czy jest tutaj ktos z Holandii...?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
m...@h...com wrote:
> 5 lyzeczek speculaaskruiden
Sklad podobny do polskiej przyprawy (cynamon, galka, imbir, gozdziki,
ziele angielskie, kardamon)? Czy dodali tam jeszcze cos specyficznego?
> Make i basterdsuiker wsypac do michy.
To jest ten ciemnobrazowy cukier do posypywania chleba, tak?
> Maslo pokrojone w kosteczki, mleko i
> speculaaskruiden do tego. Ugniatac. Piec rozgrzac do 175 st. Wysmarowac
> blache. I pepernoten wyrabiac, my robimy wieksze okragle plaskie ciasteczka.
> Co ja sie tam w guziczki bede bawic. I do pieca, wazne zeby w srodku
> ustawiona blacha byla a nie gdzies na samej gorze. Jak dlugo piec? Nawet nie
> wiem, my wyciagamy i sprawdzamy i tak sie nikt juz doczekac nie moze.
> Lepsze sa od kupnych. Moze cie rozczarowalam, ale nie jestem zadna
> keukenprinces i nic innego korzennego nie znam.
Moze byc, z pewnoscia wykorzystam... :) Ale gdybys sie gdzies natknela
na jakas holenderska wersje kruchego ciatsa, to bylabym zobowiazana, bo
naprawde mam dosc eksperymentow.
|