Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Debiuty
Date: Wed, 18 Apr 2012 21:18:02 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 40
Message-ID: <jmn41q$cvd$2@node2.news.atman.pl>
References: <jmcjfd$mii$1@news.icm.edu.pl>
<f...@m...googlegroups.com>
<jmfgdt$vqj$2@node2.news.atman.pl> <jmgisi$769$1@inews.gazeta.pl>
<jmih2n$fbv$3@node2.news.atman.pl>
<f...@d...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: e1-163-j14.elartnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1334776698 13293 193.238.180.163 (18 Apr 2012 19:18:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Apr 2012 19:18:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:12.0) Gecko/20120410 Thunderbird/12.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <f...@d...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:345009
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-04-17 23:42, Ikselka pisze:
> On 17 Kwi, 03:09, Animka<t...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2012-04-16 09:54, Nixe pisze:
>>
>>
>>
>>> Użytkownik "Animka"<t...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:jmfgdt$vqj$2@node2.news.atman.pl...
>>>> W dniu 2012-04-15 11:38, czeremcha pisze:
>>>>> Poza kisielami i budyniami z proszku - pierwsza próba to były bodajże
>>>>> naleśniki wg książki kucharskiej. Było tam, żeby patelnię smarować
>>>>> skórką ze słoniny i naleśniki były okropne... Wtedy jadało się je
>>>>> raczej tylko na słodko... A lat ile? Może z 10?
>>
>>>> Ja tam smażę na maśle.
>>
>>> Naleśniki na maśle??
>>> Co kraj to obyczaj.
>>> Ja wyłącznie na skórce od słoniny/boczku.
>>
>> Też mogą być dobre, ale ja nawet do aleśników z mięsem smażę naleśniki
>> na maśle i podsmażam też.
>>
>
> Niby dlaczego nie. Kiedyś się używało sporo masła właśnie do smażenia,
> tyle ze używano klarowanego.
> Babcia MŚK wszystko smażyła na maśle. Najgorzej z tym było w okresie
> kartkowym - pewnego razu teściowa ciężko zdobyte masło w liczbie
> kostek 1 położyła (po przyjściu ze sklepu) w lodówce, a babcia całą
> kostkę użyła do czegoś tam. Babcia nie bardzo już była "kontaktująca",
> że kartki itp, ale dobrze pamiętała to, co dawniej - a dawniej zawsze
> wszystko przecież smażyła na maśle...
Tak to bywało. Ludziom trudno było zrozumieć dlaczego nie mogą kupić
podstawowego produktu.
--
animka
|