Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Date: Fri, 18 May 2012 16:41:59 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 30
Message-ID: <jp5n3j$dod$1@news.icm.edu.pl>
References: <jp38cn$boe$1@news.icm.edu.pl>
<1dnakwk08tctw$.pyklgi3bp5cr$.dlg@40tude.net>
<jp3dol$lv0$1@news.icm.edu.pl>
<wa2p6tlix0k$.1hyvg28pglza9.dlg@40tude.net>
<jp3jeq$2d3$1@news.icm.edu.pl>
<4fb5ed17$0$1317$65785112@news.neostrada.pl>
<jp53nn$1f0r$1@news2.ipartners.pl>
<4fb6180e$0$1220$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: bde21.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1337352115 14093 83.27.246.21 (18 May 2012 14:41:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 May 2012 14:41:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:12.0) Gecko/20120428 Thunderbird/12.0.1
In-Reply-To: <4fb6180e$0$1220$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346264
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-05-18 11:36, krys pisze:
> gosmo wrote:
>
>> Użytkownik "krys"<k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:4fb5ed17$0$1317$65785112@news.neostrada.pl...
>>> medea wrote:
>>>> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
>>>> pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
>>> Ja karkówkę traktuje solą, majerankiem i czosnkiem, zostawiam na dobę -
>>> dwie zawinięte, a potem obsmażam, podlewam wodą ( tak do 1/3 wysokosci)
>>> i duszę.
>> Do powyższej listy dodaję kolendrę kolendrę i miód. Kolendra jest jest dla
>> mnie jedną z ulubionych przypraw, stosuję do tłuściejszych mięs o mało
>> wyrafinowanym smaku (czyli jak w tym przypadku wieprzowina). Ma
>> instensywny aromat więc warto nie przesadzić z ilością.
> Warto spróbować, bo kolendra jeszcze jakoś mi w ręce nie wpadła.
A ja jakoś nie przepadam za kolendrą. Ma za bardzo żywiczny posmak jak
na mój gust. Wiem, że ludzie porównują ją do zielonej pietruszki, ale ja
nie widzę podobieństwa, poza wyglądem oczywiście.
> Ale
> wariantów na karkówkę jest tyle, ile w danej chwili natchnienia :-). Czasem
> wrzucam świeży rozmaryn, czasem cebulę, zioła prowansalskie ...
Ja też zwykle marynuję w tym, co mi pod rękę podpadnie - daję zioła,
sól, czosnek, pieprz i oczywiście oliwę. Tym razem zrobiłam marynatę
a'la XL, bo była pierwsza. ;)
Ewa
|