Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Galaretki - plusy i minusy
Date: Sat, 30 Nov 2002 23:07:12 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 65
Sender: K...@p...onet.pl@pb7.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <asbe11$crv$1@news.onet.pl>
References: <asa7kn$i97$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<asalsa$bkv$1@news.onet.pl> <asb1rt$9d6$1@news.tpi.pl>
<asb75b$s6e$1@news.onet.pl> <asb8rf$sp4$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb7.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1038695265 13183 213.77.201.7 (30 Nov 2002 22:27:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Nov 2002 22:27:45 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12260
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:asb8rf$sp4$1@news.tpi.pl...
> Napisalas: "> A ta z cukrem odpada zupełnie, jako leczniczy sposób na
stawy
> i ścięgna."
>
> czyli tak jak powiedzial mi lekarz..
> tylko nie wiem dlaczego ?
Cukier totalnie zdominował niemal wszystkie produkty spożywcze. Na ogół,
tak na codzień, tego nie zauważamy, ale gdy będąc w markecie spojrzymy na
cokolwiek - prawie we wszystkim jest spory koncentrat węglowodanów (cukrów),
a więc można przypuszczać, że Twoja córka także zjada w ciągu doby dość
sporo węglowodanów (cukrów). Jeśli jeszcze dołożysz jej galaretkę na słodko,
myśląc, że to dla jej zdrowia - efekt wynikający z takiego jedzenia może być
inny, niż leczniczy.
Może na przykład coraz bardziej uaktywniać się trzustka z produkcją
insuliny, jako odpowiedź na cukrowe skoki we krwi, wywołując spadek tego
cukru. Taka huśtawka cukrowo-insulinowa, może wywoływać nie tylko uczucie
ponownego głodu, ale i wiele innych zaburzeń. Dlatego lepiej więc te cukrowe
produkty zacząć ograniczać do minimum.
> jesli chodzi o corke to juz cos wymyslilam .. ona lubi zupe pomidorowa..
> wiec bede gotowala tlusty rosol a z niego pomidorowke :)
> Taki glupi wiek, ze nie da sie nic wytlumaczyc :)))
> Zawsze uczylam ze trzeba miec swoje wlasne zdanie.. no to nie moge sie
teraz
> wycofac :)))
:))) No niestety, taki jest urok bycia rodzicem.
Ja już na szczęście mam to za sobą... ;)))
> udalo mi sie na razie przekonac na jedzenie ryb... pomalutku nauczymy sie
> tez jesc galaretki..
A może ryba w galarecie?
> Ja tez uwiebiam galaretki.. moj tatus robil taka bez zelatyny... z duza
> iloscia meska i jajeczkiem i zielona pietruszka .. mniam :)
Mniam mniam... :)
> Dzieki Krysiu za wyjasnienie.
> A wy czesto jadacie taka galaretke? (na DO)
Ja nawet dość często. Są to różne produkty, jeśli nie w zupach to np.
polubiłam salceson, gdy nie mam ugotowanej galarety, kupuję np. 10-20 dkg
salcesonu domowego pokrojonego w cieniutkie plastry, do tego majonez,
pomidor, lub ogórek, czy pół papryki, dwa gotowane żółtka i herbata ze
śmietanką - to przykład mojego śniadania lub kolacji.
Na ogół kolagen jem 2 - 3 razy w tygodniu, ponieważ mam zmiany w kręgosłupie
szyjnym (kiedyś była dyskopatia) staram się, by zmiany nie postępowały w
innych stawach i ściegnach. I jakoś mi się udaje : )
> A ocet mozecie uzywac? Ja najbardziej do galarety lubie estragenowy..
Kiedyś używałam ocet, ale polubiłam majonez, czasem sok z cytryny.
Myślę, że te kilka kropel nie może szkodzić.
Pozdrawiam
Krystyna
|