Data: 2020-11-13 14:50:50
Temat: Re: Garnek
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 13.11.2020 o 14:39, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pozycja starego piernika w innych krajach wydaje się być silniejsza,
> da się kupić suchy w markecie. Co do kiszonek, to potwierdzją one
> moja tezę -- trzeba nakisić kapusty i ogórów na zimę, bo tą porą tych
> rzeczy świeżych nie uświadczysz. Włoch ma włoszczyznę prawie cały rok,
> przeto kisić nie musi. Za to robi trwałe sery i szynki.
No bo to chyba nie tyle z biedy/bogactwa, co w dużej mierze z klimatu
wynika (albo z obu rzeczy naraz).
W ciepłym klimacie owoce i warzywa masz cały rok, ale mięso/mleko zaraz
się zaśmierdnie i trzeba przetwarzać.
W zimnym klimacie trzeba robić kiszonki, ale za to jak się upoluje
sarenkę, to może poleżeć aż się całą zje.
Czy jakoś tak.
MJ
|