Data: 2020-11-13 18:29:57
Temat: Re: Garnek
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 13.11.2020 o 14:39, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Jeśli Gouda czy Edam Cię nie przekonują, to na pewno Old Amsterdam
>>>> będzie dobrym dowodem, że depresja krowom służy.
>>> Gouda i Edam nie przekonują ani trochę. Te inne, łącznie z wymienionym,
>>> są dowodem, że i z depresji można podnieść się nieco wyżej. Ale jednak
>>> Gouda z Edamem stanowią większość.
>> A jednak te ostatnie bardzo się upowszechniły, przynajmniej u nas.
> Na tym polega globalizacja w rynku żywności, że z różnych regionów
> świata ściąga się to, co mają najlepsze, jest charakterystyczne, lub
> po prostu lubiane tu na miejscu. Ale i tak pozycja goudy z edamem
> (w lokalnych wydaniach) nie jest zagrożona.
To tym bardziej potwierdza, że depresja krowom nie szkodzi, nawet jeśli
gouda czy edam są jednostkowo mniej lubiane.
>> Myśmy w tym czasie wypracowali kiszonki i pierniki dojrzewające.
> Co do kiszonek, to potwierdzją one
> moja tezę --
Po to zostały przywołane.
>
>> Old Amsterdam w niczym nie ustępuje Manchego czy Parmezanowi moim
>> zdaniem. Oczywiście każdy z nich ma swoją specyfikę, ale ten sam
>> poziom wykwintności.
> Zaznaczmy jeszcze raz, że bardzo często wykwintność rodziła się jako
> produkt uboczny przy rozwiązywaniu problemu trwałości.
Lub braku dobrego rozwiązania -- vide: sery pleśniowe (jak sądzę). A
może i te kiszonki też?
> Te krowy nie są niezwykłe. Mają płacone dodatkowo za to, że robią mleko
> na odpowiednio wysokim poziomie (powyżej morza). Albo że załapały się
> na etat w ekologicznym gospodarstwie. Tu zaznaczę, że z faktu, że jakaś
> żywność ma etykietkę "ekologiczna" nie wynika, że musi lepiej smakować.
> Nie takie są założenia.
No właśnie, o to mniej więcej toczy się ta dyskusja. To, że coś ma np.
ten sam skład, nie musi wprost wynikać, że jest dokładnie tym samym lub
tej samej jakości. Czasami różnice mierzone w jednostkach śladowych
mają ogromny wpływ na ogólną jakość czy wręcz przydatność.
Ewa
|