Data: 2017-11-10 20:28:24
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> Tym razem gęsie i ze skórą. Jak długo trzeba piec, żeby były miękkie?
> Czy to możliwe, że wystarczy im (po wstępnym wysmażeniu tłuszczu) 15
> minut, jak tym przepisie?
>
> http://www.ofeminin.pl/przepisy/piersi-z-gesi-s16354
60.html
>
>
Surowizna. Marnowanie.
Najlepsza jest gęsina konfitowana. Można takową spożywać wprost lub
obrumienić na patelni kub w piekarniku.
Przykład konfitu:
http://www.smakowekubki.com/przepis/confit-z-gesi
Oczywiście traktuję te udka w ww. przepisie jako zamiennik piersi.
Przyprawy wrzucam do tłuszczu.
Tłuszcz ma leciutko falować i gotować, nie smażyć mięso.
Tłuszcz gęsi mrożony (po rozmrożeniu do samodzielnego wytopienia w rondlu w
kilkanaście minut, na malutkim ogniu) znajdziesz w Makro pakowany po ok.
kilograma, ew. polecam masło klarowane, ostatecznie olej rzepakowy.
--
XL
|