Data: 2017-11-10 21:04:59
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Ta ogólnobabcina reguła dotyczy chyba pieczenia wszelkiego mięsa, bo
>>> spotykam ją często w przepisach. Słusznie mi się chyba wydawało, że te
>>> 15 minut to będzie za krótko.
>> Spotkałem się właśnie w odniesieniu do gęsi. Czy reguła ma dotyczyć również
>> słonia pieczonego w całości, tego nie wiem.
>
> Ja spotkałam w odniesieniu do pieczonego schabu, ligawy wołowej, a nawet
> pieczonego kurczaka.
Czyli jak pół metra schabu przetnę na pół, to mogę dwa razy krócej piec?
>>> Jakoś ostatnio zauważam tendencję do spożywania surowego mięcha. A ja
>>> tego nie lubię. Tych krwistych pieczeni. Według mnie nie na tym polegać
>>> powinna soczystość mięsa.
>> Wołowina z lekka tylko obsmażona jest dobra. Niektóra. Lubię.
>
> Wołowina tak, a właściwie tylko polędwica wołowa.
Polędwicę to już można w czasie liczonym w sekundach. Ale poza tym bydlątko
ma też inne smaczne kawałki (słabo się wyznaję jak który się fachowo nazywa).
>> Też dobra. Również próbowałem czegoś podobnego. Chyba też dzisiaj kupię
>> taki gęsi biust w biedronce, na jutro będzie jak znalazł.
>
> To radzę się pośpieszyć, bo w Biedronce już mogą być puchy w lodówkach.
Te puchy, co o nich wcześniej pisałem, to nie w biedronce, a w innym sklepie.
> Przynajmniej w mojej tak jest. Gęsi w każdym razie już nie było. W ogóle
> dzisiaj wszędzie takie kolejki, jakby co najmniej przez tydzień miało
> być wszystko pozamykane.
Dopiero co wróciłem z. Gęsi pod dostatkiem. Tylko rogale świętomarcińskie
się skończyły. Tu u mnie wokół lud spokojny, mało panikujący. Kolejek
żadnych.
Jarek
--
Ucz się dobrze, często pisz, całujem cię!
Tego rektora co żeś pisał, to nie znamy,
Ale żeby człowiek nie obraził się
To przez ciebie gęś na gwiazdkę posyłamy!
|