Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:7ycb4Tj2ZZ66LVcLDuE65OiI3XA=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gęsie pipki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
Date: 16 Nov 2017 11:52:58 GMT
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.143.37
X-Trace: 1510833178 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 649 79.185.143.37:58731
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379543
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Cześć!
>
> Oczywiście potrawa "kosher":
>
> https://smaker.pl/przepis-gesie-zoladki-gesie-pipki,
28607,jacula1.html
>
> Kiedyś wykonałem w wersji z programu Makłowicza (bardzo podobna fo
> podlinkowanej).
> Dość smaczne
Zrób to - poznasz prawdziwe walory kulinarne gęsich żołądków (i nie tylko):
https://www.salon24.pl/u/tanie-gotowanie/520891,konf
itowane-zoladki-gesie
Robiłam już wiele razy. Także spore partie wekuję. Mąż zabiera na ryby albo
ofiarowuję bliskim w prezencie. Już obrosły legendą :-))
M A S E Ł K O.
P O E Z J A.
D E L I C J E.
PS. Podpowiedź: świeże żołądki gęsie, połówki, idealnie oczyszczone i
równiutko ułożone na tackach po 6 lub 8 sztuk (jakiś czas temu kupowałam,
to liczby nie pomnę) oraz gęsi tłuszcz mrożony w porcjach a'1kg znajdziesz
w Makro.
Tłuszcz rozmrażasz, rozluźniasz kawałki, opcjonalnie dodatkowo je niedbale
rozdrabniasz - i podgrzewasz na małym ogniu, bez smażenia. Po kilkunastu
minutach wyjmujesz ,,skwarki" i możesz zaczynać konfitowanie.
--
XL
|