Data: 2017-11-18 09:33:57
Temat: Re: Gęsie pipki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>
>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>
>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował, ale
>>> był dość sceptyczny...
>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>
>> Obrzydliwość.
>>
>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>
>
> Kura "błysła".
>
> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>
> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią świeżej.
> To jest wiedza powszechna.
> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od wersji
> nieprzetworzonej?
Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i bardzo
szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki w
kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z wielkotowarowych
plantacji.
--
XL
|