Data: 2017-11-18 10:16:39
Temat: Re: Gęsie pipki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>
>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>
>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował, ale
>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>
>>>> Obrzydliwość.
>>>>
>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>
>>>
>>> Kura "błysła".
>>>
>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>
>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>> świeżej.
>>> To jest wiedza powszechna.
>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od wersji
>>> nieprzetworzonej?
>>
>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>> bardzo
>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki w
>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>> wielkotowarowych
>> plantacji.
>>
>
> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>
Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
--
XL
|