Data: 2017-11-18 10:31:59
Temat: Re: Gęsie pipki
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2017 o 10:27 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .11.2017 o 10:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>>
>>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>>>>
>>>>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował,
>>>>>>>> ale
>>>>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>>>>
>>>>>>> Obrzydliwość.
>>>>>>>
>>>>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Kura "błysła".
>>>>>>
>>>>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>>>>
>>>>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>>>>> świeżej.
>>>>>> To jest wiedza powszechna.
>>>>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od
>>>>>> wersji
>>>>>> nieprzetworzonej?
>>>>>
>>>>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>>>>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>>>>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>>>>> bardzo
>>>>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te
>>>>> pomidorki
>>>>> w
>>>>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>>>>> wielkotowarowych
>>>>> plantacji.
>>>>>
>>>>
>>>> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
>>>
>>> I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
>>>
>>>> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
>>>> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>>>>
>>>
>>> Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
>>>
>>
>> Też nie należy przesadzać z tym kaczupem, jako "skoncentrowanym
>> pomidorem".
>> Np. Heinz ma problemy, bo w ich keczupie jest go zaledwie 6 procent:
>>
>> https://finanse.wp.pl/popularny-ketchup-to-wcale-nie
-ketchup-duze-problemy-heinza-6114210495379585a
>>
>> Reszta to sama "zdrowotność" :)
>>
>
> O tym mówię cały czas przecież.
>
Mówisz?
Ale na inne tematy też się wypowiadasz?
:)
--
Trefniś
|