Data: 2017-11-18 10:27:41
Temat: Re: Gęsie pipki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 10:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>>
>>>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>>>
>>>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował,
>>>>>>> ale
>>>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>>>
>>>>>> Obrzydliwość.
>>>>>>
>>>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Kura "błysła".
>>>>>
>>>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>>>
>>>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>>>> świeżej.
>>>>> To jest wiedza powszechna.
>>>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od
>>>>> wersji
>>>>> nieprzetworzonej?
>>>>
>>>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>>>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>>>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>>>> bardzo
>>>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki
>>>> w
>>>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>>>> wielkotowarowych
>>>> plantacji.
>>>>
>>>
>>> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
>>
>> I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
>>
>>> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
>>> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>>>
>>
>> Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
>>
>
> Też nie należy przesadzać z tym kaczupem, jako "skoncentrowanym pomidorem".
> Np. Heinz ma problemy, bo w ich keczupie jest go zaledwie 6 procent:
>
> https://finanse.wp.pl/popularny-ketchup-to-wcale-nie
-ketchup-duze-problemy-heinza-6114210495379585a
>
> Reszta to sama "zdrowotność" :)
>
O tym mówię cały czas przecież.
--
XL
|