Data: 2017-11-18 09:48:25
Temat: Re: Gęsie pipki
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>
>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował, ale
>>>> był dość sceptyczny...
>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>
>>> Obrzydliwość.
>>>
>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>
>>
>> Kura "błysła".
>>
>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>
>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>> świeżej.
>> To jest wiedza powszechna.
>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od wersji
>> nieprzetworzonej?
>
> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
> bardzo
> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki w
> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
> wielkotowarowych
> plantacji.
>
Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
--
Trefniś
|