Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:NXKF2+nAbZ9/8dVXumkKsveuiLs=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a0ffa77$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gęsie pipki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0da9e9$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0f125c$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ff074$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
Date: 18 Nov 2017 09:16:39 GMT
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.109.28
X-Trace: 1510996599 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 643 37.47.109.28:5179
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2979
X-Received-Body-CRC: 66187110
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379573
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>
>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>
>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował, ale
>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>
>>>> Obrzydliwość.
>>>>
>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>
>>>
>>> Kura "błysła".
>>>
>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>
>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>> świeżej.
>>> To jest wiedza powszechna.
>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od wersji
>>> nieprzetworzonej?
>>
>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>> bardzo
>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki w
>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>> wielkotowarowych
>> plantacji.
>>
>
> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>
Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
--
XL
|