Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowanie - wiedza czy sztuka ? Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!futter-mich.hig
hwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...priv.pl>
Date: Tue, 12 Sep 2017 18:44:52 +0200
User-Agent: KNode/4.4.11
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <op8485$999$1@sunflower.man.poznan.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<59b7da6c$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 39
Message-ID: <59b80f04$0$5144$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 157.25.137.138
X-Trace: 1505234692 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5144 157.25.137.138:59456
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2195
X-Received-Body-CRC: 3963366165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377973
Ukryj nagłówki

Jarosław Sokołowski wrote:

> krys pisze:
>
>>>> Zacząłem o tym myśleć po wpisie Animki która dodała kminku do kiszenia
>>>> kapusty (przed / zamiast po) chcąc zmienić jej smak.
>>>>
>>>> Oczywiście dla jednych jest to błąd gruby, a dla innych nic nie
>>>> znacząca twórcza i spontaniczna modyfikacja. Smakuje inaczej ale
>>>> również dobrze.
>>>
>>> Odkąd pamiętam, kiszenie kapusty zawsze dokonuje się z kminkiem.
>>
>> Dla mnie kminek dyskwalifikuje potrawę.
>
> Każdą? Zawsze? W każdych okolicznościach?

Dla mnie tak.
>
> Z ziołami, z przyprawami jest jak ze słowami. Smakują różnie, w zależności
> od kontekstu. Oraz od tego, jak z nimi postąpiono. Pieczeń wieprzowa
> z kminkiem. Tak, wiem, można uważać, że dyskwalifikacja. Można. Ale
> przecież to postać kanoniczna -- gdy o pieczeniu prosięcia mówią, zaraz
> na myśl przychodzi kminek.

Mi majeranek z czosnkiem.


Chleb z kminkiem, kapusta z kminkiem - dla mnie potrawy nieakceptowalne.
Wiem, że są tacy, co twierdzą, że czosnek psuje świninę.
Albop majeranek kaszankę.
Ja im nie bronię jeść bez czosnku, bo smak to rzecz gustu. Ale tego samego
oczekuję wobec siebie - że nikt mi nie będzie mówił, że się nie znam, bo
kminek/czosnek/ kolendra/cokolwiek musi być i basta.
--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.09 tandoori.curry
12.09 Animka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 stefan
12.09 tandoori.curry
12.09 Trefniś
12.09 Animka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 FEniks
12.09 tandoori.curry
12.09 tandoori.curry
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
slow cooker
Gęsie pipki
Żenująca tv-reklama Intermarche.
---- ADULT CELEBRITY VIDEO ---- click here
Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?
Uploads - What is wrong with Easynews
Gęsie cycki
Kacze cycki
Dynia po raz enty
Efekt...?
Kanapka Elvisa.
NIedobra zilona herbata - jak ją zużyć?
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Mądra kobieta
Serce roście!
Ludzkość chyba jednak wyginie...
Homorandek w państwowej tv nie chcemy!
Co się stało z grupą?
1939 wraca.
"Dobra Zmiana" jako II faza bar-do III RP - 2 etap (bóstw gniewnych). Dusza polska w świetle Tybetańskiej Księgi Umarłych
Faszyści zarzucają NAM faszyzm!
Świadomość a materialna Rzeczywistość.
Świadomość a materialna Rzeczywistość.
Unia - dobrodziejka Polski :->
Jaki tv 40 cali?
System - do Krzewickiego
PO-grobowcy.
Unia Niemiecka.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X