Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!futter-mich.hig
hwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...priv.pl>
Date: Tue, 12 Sep 2017 18:44:52 +0200
User-Agent: KNode/4.4.11
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <op8485$999$1@sunflower.man.poznan.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<59b7da6c$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 39
Message-ID: <59b80f04$0$5144$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 157.25.137.138
X-Trace: 1505234692 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5144 157.25.137.138:59456
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2195
X-Received-Body-CRC: 3963366165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377973
Ukryj nagłówki
Jarosław Sokołowski wrote:
> krys pisze:
>
>>>> Zacząłem o tym myśleć po wpisie Animki która dodała kminku do kiszenia
>>>> kapusty (przed / zamiast po) chcąc zmienić jej smak.
>>>>
>>>> Oczywiście dla jednych jest to błąd gruby, a dla innych nic nie
>>>> znacząca twórcza i spontaniczna modyfikacja. Smakuje inaczej ale
>>>> również dobrze.
>>>
>>> Odkąd pamiętam, kiszenie kapusty zawsze dokonuje się z kminkiem.
>>
>> Dla mnie kminek dyskwalifikuje potrawę.
>
> Każdą? Zawsze? W każdych okolicznościach?
Dla mnie tak.
>
> Z ziołami, z przyprawami jest jak ze słowami. Smakują różnie, w zależności
> od kontekstu. Oraz od tego, jak z nimi postąpiono. Pieczeń wieprzowa
> z kminkiem. Tak, wiem, można uważać, że dyskwalifikacja. Można. Ale
> przecież to postać kanoniczna -- gdy o pieczeniu prosięcia mówią, zaraz
> na myśl przychodzi kminek.
Mi majeranek z czosnkiem.
Chleb z kminkiem, kapusta z kminkiem - dla mnie potrawy nieakceptowalne.
Wiem, że są tacy, co twierdzą, że czosnek psuje świninę.
Albop majeranek kaszankę.
Ja im nie bronię jeść bez czosnku, bo smak to rzecz gustu. Ale tego samego
oczekuję wobec siebie - że nikt mi nie będzie mówił, że się nie znam, bo
kminek/czosnek/ kolendra/cokolwiek musi być i basta.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|