Data: 2017-09-12 22:43:54
Temat: Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Kuchnia to przede wszystkim element kultury. Ale gdy tak patrzę
>> w talerz lub zglądam w garnek, to mam (lekkie) wątpliwości, czy
>> włączenie tego do działu "kultura matrialna" nie będzie krzywdzące.
>
> Czasem są to kultury bakterii. Żywe.
Bierzmy więc przykład z bakterii. Można w muzeum pokazywać garnek
gliniany wzorkiem zdobny, łyżkeczkę srebrną i tacę, a nawet kiszkę
podgardlaną w naczyniu z formalina utrwaloną. Ale nauka z tego żadna.
Kuchnia nie jest tym, co jest -- jest tym, co się staje.
Jarek
--
-- To ruiny! Ruiny! Ruiny! | A my w miskach sprzed lat trzech tysięcy
Ręce wasze w śmierci po łokcie! | Jak co rano jemy ryż na śniadanie
Mówią nam, gdy czyścimy z gliny | I twierdzimy z uporem dziecięcym
Połamane w ziemi paznokcie. | Że nie śmierć to, a amartwychwstanie.
|