Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowanie - wiedza czy sztuka ? Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-09-13 22:04:17
Temat: Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Od: krys <k...@p...priv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Jarosław Sokołowski wrote:

> krys pisze:
>
>>>>> Odkąd pamiętam, kiszenie kapusty zawsze dokonuje się z kminkiem.
>>>> Dla mnie kminek dyskwalifikuje potrawę.
>>> Każdą? Zawsze? W każdych okolicznościach?
>>
>> Dla mnie tak.
>
> Alasz, kabanosy, pierniki, coca-cola -- te też?

Nie piłam, nie jadam, nie kupuję, cola za słodka.
Ja nie mówię, ze nigdy nie jadłam niczego, co ma kminek w ilosciach
homeopatycznych.
>
>>> Z ziołami, z przyprawami jest jak ze słowami. Smakują różnie,
>>> w zależności od kontekstu. Oraz od tego, jak z nimi postąpiono.
>>> Pieczeń wieprzowa z kminkiem. Tak, wiem, można uważać, że
>>> dyskwalifikacja. Można. Ale przecież to postać kanoniczna --
>>> gdy o pieczeniu prosięcia mówią, zaraz na myśl przychodzi kminek.
>>
>> Mi majeranek z czosnkiem.
>>
>> Chleb z kminkiem, kapusta z kminkiem - dla mnie potrawy nieakceptowalne.
>
> W porządku. To tak jak dla mnie nieakceptowalna jest golonka.

Nocoty?!

>> Wiem, że są tacy, co twierdzą, że czosnek psuje świninę.
>> Albop majeranek kaszankę.
>> Ja im nie bronię jeść bez czosnku, bo smak to rzecz gustu. Ale tego
>> samego oczekuję wobec siebie - że nikt mi nie będzie mówił, że się
>> nie znam, bo kminek/czosnek/kolendra/cokolwiek musi być i basta.
>
> Czyli alasz może być, ale bez kminku?

A czy ja muszę pić alasz? Jest tyle alkoholi do wyboru, ze jak mi jakiś nie
smakuje, to nie piję.

> Albo sernik, byle tylko bez sera?

jw.
zamiast serrnika, wezmą makowiec.
> Są przecież rzeczy, które są nierozerwalnie związane z jakimś dodatkiem,
> z przyprawą, a związek jest jasny i wyrazisty. Są też inne, w których
> występują więzy sekretne, nie wszystkim znane. Kapusta kiszona z kminkiem
> jest gdzieś między jednym a drugim. Gdy domieszka niewielka, jest tylko
> subtelny cień zapachu, wyczuwalny jedynie dla tych, co wiedzą. Zawsze
> staram się znaleźć taką, co go ma więcej (samemu kisić mi się nie chce).
> No ale żeby mogła być całkiem bez? Chociaż gdy się chwilę zastanowić,
> to może i może...

Może. Ja tam sobie kiszę beczkę z czosnkiem, bez kminku i ?żyję spokojnie
bez szukania kapusty;-)


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.09 t...@g...com
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 XL
14.09 t...@g...com
14.09 XL
14.09 Jarosław Sokołowski
14.09 tandoori.curry
14.09 Jarosław Sokołowski
14.09 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?