Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer01.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: I na moje wyszło!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1tgn59ttrd40q$.1jpi4yayt46pa.dlg@40tude.net>
<53bdadfe$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<53bef2ae$0$2232$65785112@news.neostrada.pl>
<53bef3ae$0$2356$65785112@news.neostrada.pl>
<19ntt5cmvhbhq.tirddvko7dg2$.dlg@40tude.net>
<s...@d...example.net>
<12zf9cix60hd4$.uwg79zxf2z88.dlg@40tude.net>
<s...@d...example.net>
Date: Fri, 11 Jul 2014 21:56:25 +0200
Message-ID: <uy1jjxxox7l8.1ghkphr59m3m0$.dlg@40tude.net>
Lines: 45
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.30.243
X-Trace: 1405108584 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2154 83.9.30.243:6729
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3269
X-Received-Body-CRC: 1407136064
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356509
Ukryj nagłówki
Dnia 11 Jul 2014 19:23:25 GMT, tomjas napisał(a):
> On Fri, 11 Jul 2014 18:21:48 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 11 Jul 2014 15:40:53 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> On Thu, 10 Jul 2014 22:30:22 +0200, Ikselka wrote:
>>>> Dnia Thu, 10 Jul 2014 22:12:33 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia 2014-07-10 22:08, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>> W dniu 2014-07-09 23:02, Trybun pisze:
>>>>>>>
>>>>>>> I nie bez przyczyny, po chwilowym zachłyśnięciu się nową modą, na
>>>>>>> niedogotowany makaron każdy smakosz z Polski musi uznać że jest to coś
>>>>>>> (mówiąc delikatnie) - niejadalnego.
>>>>>>
>>>>>> Chyba nieuświadomiony smakosz. W makaronie zostawia się niedogotowaną
>>>>>> "żyłkę", ponieważ ma on "dojść" po połączeniu z gorącym sosem. Jeśli
>>>>>> wcześniej go ugotujesz do końca, to w sosie zrobi się breja.
>>>>>
>>>>> Smakosz rosołu widać zęby oszczędza.
>>>>>
>>>>
>>>>
>>>> Rosół nie jest do gryzienia - dlatego najbardziej go lubię z lanym ciastem.
>>>> Moje lane kluseczki wyglądają jak równiutkie długie wstążeczki - leję
>>>> ciasto równomierną cieniutką strużką na wirujący rosół. Takie kluseczki
>>>> przypominają krojony ręcznie makaron, ale są długie i mięciutkie,
>>>> rozpływają się w ustach bez gryzienia. I to jest to!
>>>
>>> Robiłem podobnie, ale to zawsze mimo wszystko zmętnia odrobinę rosół
>>> (czego nie cierpię). Teraz, tak jak Ty, wlewam ciasto strumieniem, ale
>>> na gotującą się wodę, a potem odcedzam na gęstym sicie i na talerz,
>>> a do tego rosół.
>>
>> Takie kluseczki gotuję także w zupach innych niż rosół - lejąc ciasto
>> wprost na zupę pomidorową, grzybową, pieczarkową itp, co jest bardzo
>> wygodne, bo kluseczki są od razu w zupie, ekspresowo :-)
>
> No to jest zaleta jak się gotuje dla całej rodziny na jednorazowy obiad.
> Ja z reguły zupy gotuję na 2-3 dni i wtedy te kluchy w zupie na drugi
> dzień są rozciapane na maksa. Więc wolę mój sposób:)
A, no chyba że tak :-))
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|