Data: 2011-04-01 16:33:02
Temat: Re: JabĹ?ka
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:in4a9c$m72$1@news.onet.pl...
> KupiĹam wczoraj piÄkne kortlandy (moje ulubione jabĹka). MajÄ
ĹadnÄ
> skĂłrkÄ (aĹź za ĹadnÄ
jak na tÄ odmianÄ), wyglÄ
dajÄ
w ogĂłle
> piÄknie. No ale smak niestety majÄ
dziwny, taki gorzkawy posmak, jakby
> nawozowy. Podobny posmak miaĹy w zeszĹym roku niektĂłre truskawki.
> Czy to moĹźliwe, Ĺźeby te jabĹka byĹy przechowywane w jakimĹ specyfiku,
> ktĂłry odbija siÄ na smaku? Co ciekawe - miaĹy na sobie przed umyciem
> taki lekki biaĹawy nalot. SpotkaliĹcie siÄ z czymĹ takim?
Zeby jablka nadawaly sie do jedzenia o tej porze roku musza byc
przechowywane w tzw. "kontrolowanej atmosferze".
W temperaturze +2, a w "powietrzu" w takim pomieszczeniu jest 3% tlenu oraz
3% dwutlenku wegla.
Dodatkowo wpuszcza sie tam wegiel aktywny lub wapno.
To wszystko ma wplyw na to, ze jablka wygladaja i smakuja jak zerwane prosto
z drzewa.
Jablka, ktore kupilas pewnie byly niewlasciwie przechowywane.
Na przyklad w zwyklej chlodni.
Ewentualnie sa takie ze wzgledu na to, ze w ubieglym roku byly bardzo male
zbiory ze wzgledu na duze opady. A jablka, ktore juz udalo sie zebrac sa
marne i marnie sie przechowuja.
|