Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak dobrze usmażyć steka? Re: Jak dobrze usmażyć steka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak dobrze usmażyć steka?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.rip
co.com!news.glorb.com!peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!f
eed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.
neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl>
<ejd11ofjwfpk.1401gvp79129t$.dlg@40tude.net>
<52d18903$0$2354$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sat, 11 Jan 2014 19:28:36 +0100
Message-ID: <7...@4...net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.10.132
X-Trace: 1389464913 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2168 79.185.10.132:6400
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3417
X-Received-Body-CRC: 512759750
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354119
Ukryj nagłówki

Dnia Sat, 11 Jan 2014 19:10:13 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-01-11 19:04, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 11 Jan 2014 17:39:05 +0100, pwz napisał(a):
>>
>>> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem
>>> zadowolony z efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie
>>> steka. Wołowego. Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy.
>>> Wiem, że po pierwsze należy dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas
>>> trudno (choćby ze względu na to, że nie ma odpowiedniego gatunku
>>> "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny). Ale bez względu
>>> na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
>>
>> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
>> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
>> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
>> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
>> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
>> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
>> ze starszej sztuki.
>> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
>> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
>
> A jak z niej smażysz steki?


Kroję na 3-4-centymetrowe plastry, lekko rozpłaszczam krawędzią dosyć
grubej deski drewnianej (starając się w miarę miejsce przy miejscu, ale bez
przesady, chcę tylko rozluźnić włokna i "ścienkosić" plaster), daję do
miski, zalewam słabym winegretem (bez soli!!! , a octu o 2/3 mniej, plus
pieprz zielony grubo mielony), do tego cebula grubo krojona; delikatnie
mieszam dłonią zalewę z mięsem, lekko całość w misce ugniatam, zostawiam na
pół godzinki. Potem wyjmuję mięso zostawiając cebulę, cebulę podsmażam na
łyżce oliwy na ostrym ogniu do zeszklenia ze złotymi refleksami, dokłądnie
zdejmuję z patelni, dolewam kilka łyżek oliwy, rozgrzewam mocno, ostro
smażę plastry mięsa po 2 minuty z każdej strony, dokładam cebulę między
mięso, dosmażam pół minuty pod przykryciem.
Zdejmuję z ognia, posypuję na patelni solą (mało), natychmiast podaję razem
z cebulą wprost z patelni na talerze - na każdym plastrze mięsa kładąc
łyżeczkę masła.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.01 czeremcha
11.01 Stokrotka
11.01 Ikselka
11.01 Anai
11.01 Ikselka
11.01 Dariusz K. Ładziak
11.01 Anai
11.01 Grzegorz Prędki
11.01 Grzegorz Prędki
11.01 Ikselka
11.01 Ikselka
11.01 Ikselka
11.01 Anai
11.01 Grzegorz Prędki
11.01 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem