Data: 2014-01-11 23:36:31
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-01-11 17:39, pwz pisze:
> Witam!
>
> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem
> zadowolony z efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie
> steka. Wołowego. Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy.
> Wiem, że po pierwsze należy dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas
> trudno (choćby ze względu na to, że nie ma odpowiedniego gatunku
> "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny). Ale bez względu
> na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy", nawet
> ze specjalnym przeznaczeniem do smażenia, gdzieś najwyraźniej popełniam
> błąd. Próbowałem już: na b. rozgrzanej patelni, na średnio rozgrzanej
> patelni, nieco rozbity (ręką) albo w ogóle nierozbity, wysmażony mocno,
> średnio albo na krwisto. Nigdy też wcześniej go nie doprawiam (sól,
> pieprz dopiero na talerzu). Zawsze jest zbyt twardy. Co robię nie tak?
> Albo inaczej: jak smażycie steka wołowego, aby wyszedł miękki?
>
1. Najlepiej smazyc mieso ktore jest w temp. pokojowej.
2. Smazyc na masle klarowanym, ew. maslo + olej, sredni ogien.
3. Odwrocic tylko raz, lopatka, nie widelcem.
4. Po smazeniu przykryc folia alu na tyle minut ile sie smazylo.
Akurat polska poledwica jest jedna z najlepszych.
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
|