Data: 2014-01-11 23:41:08
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:27:43 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
>> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
>> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
>> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
>> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
>> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
>> ze starszej sztuki.
>> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
>> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
>
> A może po prostu posolił przed smażeniem?
Też o tym myślałam. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to też błąd i to
wielki.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|