Data: 2014-01-12 00:32:01
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> 1. Najlepiej smazyc mieso ktore jest w temp. pokojowej.
Ale w pośpiechu zdarzało mi się smażyć prosto z lodówki - też jadalne
choć takie w temperaturze pokojowej jakby bardziej delikatne wychodzi...
> 2. Smazyc na masle klarowanym, ew. maslo + olej, sredni ogien.
Jak się nie ma masła klarowanego - to je trzeba sklarować. Patelnia,
mały ogień, masło z osełki - jak zaczyna bąblować to bąble zgarniamy na
bok, najlepiej zebrać łyżką szumówką i wywalić ale jak nie zbierzemy to
też nie będzie nieszczęścia - i dopiero po zaprzestaniu bąblowania
podkręcić grzanie do etapu dymienia masła. Nie "średni ogień" - początek
musi być na ostro, kwestią uznania jest kiedy zmniejszymy grzanie. Jak
zaczniesz smażenie w warunkach "średni ogień" to mięso nie zamknie porów
tylko puści sos i zacznie się w nim dusić - a stek ma być smażony a nie
duszony. Z wierzchu dobrze obsmażony, w środku jak dalej chcemy! Bo stek
rzucamy na patelnię z zaczynającym dymić masłem!
> 3. Odwrocic tylko raz, lopatka, nie widelcem.
Dwuzębny widelec nie kaleczy nadmiernie mięsa - a łopatka musiała by
mieć z pół metra długości - bo widelcem kładziesz a łopatką rzucasz.
Zaliczyłeś chlapnięcie masłem z patelni przy przewracaniu steka? Bo ja
jedną bezsenną noc z mokrym kompresem na łapie mam za sobą.
> 4. Po smazeniu przykryc folia alu na tyle minut ile sie smazylo.
Jak chcemy "dobrze wysmażony? Odwrotność - przepis z Moby Dicka.
>
> Akurat polska poledwica jest jedna z najlepszych.
Wolę dobrze poprzerastany antrykot - choć rzadko daje się stosowny
kawałek wybrać.
--
Darek
|