Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.rip
co.com!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.com!nx02.iad01
.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 12 Jan 2014 00:32:01 +0100
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0
SeaMonkey/2.23
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
References: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl>
<52d1c76c$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <52d1c76c$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 52
Message-ID: <52d1d472$0$2181$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.243.90
X-Trace: 1389483122 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2181 83.6.243.90:18493
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354144
Ukryj nagłówki
Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> 1. Najlepiej smazyc mieso ktore jest w temp. pokojowej.
Ale w pośpiechu zdarzało mi się smażyć prosto z lodówki - też jadalne
choć takie w temperaturze pokojowej jakby bardziej delikatne wychodzi...
> 2. Smazyc na masle klarowanym, ew. maslo + olej, sredni ogien.
Jak się nie ma masła klarowanego - to je trzeba sklarować. Patelnia,
mały ogień, masło z osełki - jak zaczyna bąblować to bąble zgarniamy na
bok, najlepiej zebrać łyżką szumówką i wywalić ale jak nie zbierzemy to
też nie będzie nieszczęścia - i dopiero po zaprzestaniu bąblowania
podkręcić grzanie do etapu dymienia masła. Nie "średni ogień" - początek
musi być na ostro, kwestią uznania jest kiedy zmniejszymy grzanie. Jak
zaczniesz smażenie w warunkach "średni ogień" to mięso nie zamknie porów
tylko puści sos i zacznie się w nim dusić - a stek ma być smażony a nie
duszony. Z wierzchu dobrze obsmażony, w środku jak dalej chcemy! Bo stek
rzucamy na patelnię z zaczynającym dymić masłem!
> 3. Odwrocic tylko raz, lopatka, nie widelcem.
Dwuzębny widelec nie kaleczy nadmiernie mięsa - a łopatka musiała by
mieć z pół metra długości - bo widelcem kładziesz a łopatką rzucasz.
Zaliczyłeś chlapnięcie masłem z patelni przy przewracaniu steka? Bo ja
jedną bezsenną noc z mokrym kompresem na łapie mam za sobą.
> 4. Po smazeniu przykryc folia alu na tyle minut ile sie smazylo.
Jak chcemy "dobrze wysmażony? Odwrotność - przepis z Moby Dicka.
>
> Akurat polska poledwica jest jedna z najlepszych.
Wolę dobrze poprzerastany antrykot - choć rzadko daje się stosowny
kawałek wybrać.
--
Darek
|