Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak dobrze usmażyć steka? Re: Jak dobrze usmażyć steka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak dobrze usmażyć steka?

« poprzedni post następny post »
Data: 2014-01-12 00:54:21
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:09:53 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Marynować

Bejcować 3333-)

> czasem próbowałem - a to w piwie, a to w żubrówce - ale nie
> dłużej jak pół godziny.

Piwo? żubrówka? - ależ to zupełnie nie to. Bejcowanie musi odbywac się z
udziałem kwasu, tu octowego. To on zmiękcza mięso, nadaje mu kruchość. A
wtedy i przyprawy z bejcy wnikają lepiej. Pracujesz w gastronomii, to
powinieneś to wiedzieć.


> Dokładnie nakłuwałem widelcem,

Niepotrzebnie, bo plastry są cięte w poprzek włokien, więc otwarte są
przestrzenie między włóknami i to wystarczy do skruszenia mięsa za pomocą
bejcowania.


> wrzucałem na
> talerzyk z warstwą piwa czy wódki i parę razy przewracałem - resztę
> zalewy wlewałem na koniec smażenia. Ale to fanaberie. Klasyczny befsztyk
> robi się znacznie prościej:
>
> Kawał mięcha wołowego. Dwa do trzech centymetrów grubości. Rostbef (nie
> przepadam), antrykot (musi być dobrze żyłkami tłuszczu poprzerastany bo
> inaczej za suchy będzie), luksusem jest polędwica (ta może nie być
> poprzerastana). Unikamy ligawy i "polędwicy cygańskiej" - na mielone
> może się nada, tatar skrobany może i z tego wyjdzie ale po usmażeniu
> podeszwie wojskowego trepa podobne jest. Pies może mieć problemy z
> pogryzieniem.
>
> Dalej - mięcho nie może być za świeże. Albo kupujemy pakowane próżniowo
> mięso dojrzewanie, albo parę dni w lodówce potrzymać trzeba - trochę
> skruszeć musi, enzymy błony komórkowe muszą nadeżreć i białka częściowo
> zdenaturalizować - inaczej zelówka...

To jest dla mnie oczywistość. Nigdy nie dysponuję zresztą polędwicą chwilę
po uboju.


>
> Teraz przygotowanie ostateczne. Krawędzią deski to może rozbijać
> Ikselka. Facetowi nie przystoi inne traktowanie befsztyka jak ręką -
> dłonią, krawędzią dłoni, jak chcę naprawdę gruby płat mięsa rozgnieść to
> pięścią (tzw. "czołg"). Dalej - można dobrym, na zimno tłoczonym olejem
> posmarować albo oliwą z pierwszego tłoczenia (nie wynalazkami typu
> "Kujawski" - benzynowe ekstrakty mają miejsce w baku samochodu!) i
> tłuczonym albo świeżo mielonym pieprzem (mielony wcześniej, przypominam,
> nadaje się do odstraszania psów jedynie) obsypać, po czym na pół
> godziny pozostawić - ważne żeby przed wrzuceniem na patelnię mięso
> zbliżyło się możliwie do temperatury otoczenia. Im dokładniej tym lepiej
> - choć w pośpiechu zdarzało mi się smażyć mięso prosto z lodówki.
>
> Teraz smażymy. Jedynym właściwym według mnie tłuszczem jest masło. Jak
> mamy klarowane - walimy na patelnię, rozgrzewamy do początków dymienia u
> rzucamy befsztyk. Jak mamy zwykłe - najpierw przetapiamy na patelni nie
> grzejąc za mocno aż pienić się przestanie, potem rozgrzewamy mocniej i
> rzucamy mięso.
>
> Kwestia cebuli - po sklarowaniu masła można wrzucić cebulę, zeszklić
> wstępnie po czym zgarnąć w kąt patelni, podgrzać patelnię do początków
> dymienia i na wolną od cebuli powierzchnię wrzucić mięso. Wymaga to
> podzielności uwagi - tak regulować ogniem, położeniem patelni względem
> ognia i odgarnianiem oraz przewracaniem cebuli żeby jej nie spalić zanim
> mięso nie dojdzie.
>
> I tu dochodzenie mięsa - standardowo, na dobrze rozgrzanej patelni smażę
> po 2.5 minuty na stronę. Wyraźnie grubsze do trzech minut, zdecydowanie
> cienkie około dwóch minut. Wychodzi średnio wysmażony. Po dwóch na
> stronę typowej grubości jest krwisty, po trzech - nie "dobrze wysmażony"
> a spalony i wysuszony na wiór.
>
> I tu tajemnica befsztyka "dobrze wysmażonego":
> Kończymy ostre smażenie gdzieś pomiędzy "krwisty" a "średnio wysmażony"
> po czym radykalnie zmniejszamy ogień i już bez skwierczenia dajemy w
> cieple mięsku dojść jeszcze dwa razy przewracając po około dwóch minut
> na stronę.
>
> Podane czasy są zależne od tego czym grzejemy i jaką patelnię mamy -
> trzeba na bieżąco kontrolować jak smażenie idzie i z befsztyku na
> befsztyk korygować metodę - każda kuchnia i każda patelnia ciut inaczej
> smaży.
>
> Na koniec - befsztyk z obu stron solimy (ja lubię grubą, kamienną solą),
> pieprzymy świeżo tłuczonym lub świeżo mielonym pieprzem (przypominam -
> mielony zawczasu służy jedynie do odstraszania psów), walimy na to
> usmażoną ewentualnie z befsztykiem cebulkę, ją też lekko solimy i, jeśli
> wola, pierzymy jak i befsztyk - i widelec w garść!

Czyli co do zasady - jota w jotę jak pisałam.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.01 Ikselka
12.01 Ikselka
12.01 Ikselka
12.01 Fragile
12.01 Ikselka
12.01 Dariusz K. Ładziak
12.01 Dariusz K. Ładziak
12.01 Ikselka
12.01 Ikselka
12.01 pwz
12.01 pwz
12.01 Grzegorz Prędki
12.01 FEniks
12.01 FEniks
12.01 Anai
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem