Data: 2014-01-12 01:04:33
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 12 Jan 2014 01:01:57 +0100, Fragile napisał(a):
> Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:50:04 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>>>
>>>> Dwuzębny widelec nie kaleczy nadmiernie mięsa - a łopatka musiała by
>>>> mieć z pół metra długości - bo widelcem kładziesz a łopatką rzucasz.
>>>> Zaliczyłeś chlapnięcie masłem z patelni przy przewracaniu steka? Bo ja
>>>> jedną bezsenną noc z mokrym kompresem na łapie mam za sobą.
>>>
>>> Podnosisz lopatka, dociskasz palcem i odwracasz. Proste.
>>
>> I wkładam ten palec w tłuszcz na patelni? Jakoś tego nie widzę... Mogę
>> się zgodzić na podniesienie łopatką z patelni - ale bez długiego
>> dwuzębnego widelca asekurującego stek na łopatce nie podejmę się tej
>> operacji bez półmetrowej łopatki!
>>
> Proponuję szczypce :)
Też kiedyś wpadłam na ten pomysł, ale mi się zdarzyło nie chwycić dobrze -
i plask mięso na patelnię, a gorący tłuszcz wokoło. U mnie to zaraz na
fajerkach wtedy pożar jest, i smród palonego tłuszczu, bo są całe rozgrzane
:-)))
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|