Data: 2014-01-12 01:56:33
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Piwo? żubrówka? - ależ to zupełnie nie to. Bejcowanie musi odbywac się z
> udziałem kwasu, tu octowego. To on zmiękcza mięso, nadaje mu kruchość. A
> wtedy i przyprawy z bejcy wnikają lepiej. Pracujesz w gastronomii, to
> powinieneś to wiedzieć.
Nie pracuję w gastronomii. Technolog elektronowy jestem (z pierwszego
wykształcenia - technik technolog procesów chemicznych).
W gastronomii to dwa pokolenia wcześniej pracowały (przepis na jajo w
szynce powstał w warszawskiej "Wiśle" (knajpa na Targowej) a wymyśliła
ten przepis moja matka tam pracująca...)
Ty piszesz o bejcowaniu - a ja o marynowaniu, znacznie szybszym procesie
denaturyzacji - w tym drobno nakłutego płata mięsa w czystej wódce...
Można tak a można inaczej...
--
Darek
|