Data: 2014-01-12 00:57:14
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:15:09 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:27:43 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>
>>>> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
>>>> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
>>>> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
>>>> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
>>>> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
>>>> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
>>>> ze starszej sztuki.
>>>> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
>>>> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
>>>
>>> A może po prostu posolił przed smażeniem?
>>
>> Też o tym myślałam. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to też błąd i to
>> wielki.
>
> Nie mogę się z tobą zgodzić. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to
> nie jest błąd wielki. To nie jest nawet błąd kardynalny!
>
> To jest zbrodnia!
:-)))
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|