Data: 2014-01-12 00:15:09
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:27:43 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>
>>> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
>>> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
>>> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
>>> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
>>> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
>>> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
>>> ze starszej sztuki.
>>> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
>>> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
>>
>> A może po prostu posolił przed smażeniem?
>
> Też o tym myślałam. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to też błąd i to
> wielki.
Nie mogę się z tobą zgodzić. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to
nie jest błąd wielki. To nie jest nawet błąd kardynalny!
To jest zbrodnia!
--
Darek
|