Data: 2014-01-11 23:27:43
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sat, 11 Jan 2014 17:39:05 +0100, pwz napisał(a):
>
>> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem
>> zadowolony z efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie
>> steka. Wołowego. Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy.
>> Wiem, że po pierwsze należy dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas
>> trudno (choćby ze względu na to, że nie ma odpowiedniego gatunku
>> "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny). Ale bez względu
>> na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
>
> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
> ze starszej sztuki.
> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
A może po prostu posolił przed smażeniem?
--
Darek
P.S. Nie chce mi się szukać dokładnego cytatu z Moby Dicka - tego o tym
że porządny stek musi być twardy i jak wygląda stek dobrze wysmażony
(coś o wzięciu w dwa palce lewej ręki i wskazanie palcem prawej na
żarzące się węgle... A może odwrotnie z tymi rękami?)
|