Data: 2005-06-14 07:48:23
Temat: Re: Jak robić biały ser?
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Korniejewowa" <m...@S...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d8m049$lj2$1@news.onet.pl...
> Barbara K. napisał(a) dnia Mon, 13 Jun 2005 16:14:20 +0200 na grupie
pl.rec.kuchnia:
>
>
> > Wlewam takie kwaśne mleko (zazwyczaj rozmieszane mikserem) do dużego
garnka
> > i zalewam wrzącym świeżym mlekiem.
>
> Witam,
>
> Jakoś z dzieciństwa mi sie kojarzy, ze Babcia po prostu kwaśne mleko
> przecedzała przez gazę i na jeden lub dwa dni wieszała w tej gazie
> zawartość do obcieknięcia. Jak już obciekło, to był po prostu biały ser.
> Ale może coś nie tak pamiętam....
>
owszem babcia przecedzała..ale najpierw trzeba podgrac takie zsiadłe mleko
coby sie lepiej skrzep od serwatki oddzielił..
a potem w płótno i miedzy deseczki ..:))
Marek
|