Data: 2005-06-14 07:14:04
Temat: Re: Jak robić biały ser?
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. napisał(a) dnia Mon, 13 Jun 2005 16:14:20 +0200 na grupie pl.rec.kuchnia:
> Wlewam takie kwaśne mleko (zazwyczaj rozmieszane mikserem) do dużego garnka
> i zalewam wrzącym świeżym mlekiem.
Witam,
Jakoś z dzieciństwa mi sie kojarzy, ze Babcia po prostu kwaśne mleko
przecedzała przez gazę i na jeden lub dwa dni wieszała w tej gazie
zawartość do obcieknięcia. Jak już obciekło, to był po prostu biały ser.
Ale może coś nie tak pamiętam....
Toteż pytanko mam co do celowości zalewania wrzącym mlekiem ( i
ewentualnego podgrzewania później)? Czy to przedłuża jakoś trwałość
sera? - w sensie, że nie gorzknieje (bo kwaśnieć to może - lubię
kwaśne:)?? Czy to wymieszanie z wrzącym mlekiem powoduje, że tłuszcz z
kwaśnego mleka się jakoś oddziela (ten taki żółtawy??) i można go jakoś
zebrać i inaczej spożytkować (masło?????:)
Pozdrawiam,
Korniejewowa
|