Data: 2005-06-13 14:14:20
Temat: Re: Jak robić biały ser?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Oczywiście ogólnie wiem ale chodzi mi o szczegółowe przepisy np. jak długo
> powinno kisnąć mleko następnie w jakiej temperaturze podgrzewać i jak
> długo. Również jakieś zasady związane z robieniem białego sera. Mile
> widziane linki.
Ja czekam aż mleko skwaśnieje na tyle, że da się je kroić nożem i się nie
rozpływa.
Wlewam takie kwaśne mleko (zazwyczaj rozmieszane mikserem) do dużego garnka
i zalewam wrzącym świeżym mlekiem.
Jeśli chcesz, żeby ser nie był zbyt kwaśny użyj litr mleka świeżego na litr
mleka kwaśnego.
Odczekaj chwilę, mieszając. Jeśli się za słabo zetnie, możesz podgrzac
chwilę na gazie.
Przelej przez gęste sitko.
Ja po takim domowym serze zostawiam sobie czasami trochę serwatki na żurek
:-)
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|